Használható a kajászói Ionity töltősziget

Ma délelőtt az utolsó ellenőrzésen is sikeresen megfelelt, így mától hivatalosan is használható az Ionity hálózat második magyarországi töltőszigete az M7-es autópálya mentén Kajászó közelében. A Balaton felé vezető oldalon lévő pihenőbe telepített 4 db ABB gyártmányú töltőoszlop egyenként maximum 350 kW teljesítmény leadására képes, így ki tudja szolgálni az összes CCS szabványú autót az autó általa felvehető maximális teljesítménnyel. Mivel a töltőhálózatot jelentős részben az európai autógyártók finanszírozzák, a töltők csak az európai szabványnak tekinthető CCS2 csatlakozóval rendelkeznek. A CHAdeMO csatlakozós, többnyire japán gyártmányú autók, így a legnagyobb darabszámban előforduló Nissan LEAF nem tölthető az Ionity töltőkön. A töltésért az Ionity weboldalán illetve az applikáción keresztül lehet fizetni, a szolgáltatás díja alkalmanként bruttó 2500 forint.

(fotók: Kerpely Ádám)

A következő Ionity helyszín Balatonkeresztúr közelében lesz, ahol az autópálya mindkét oldalára kerül 4-4 töltő. Ezek az idei turistaszezonban már nem készülnek el, de várhatóan október elejétől számíthatnak rájuk az autósok. Az első Ionity töltőt alig másfél hónapja, május végén üzemelték be az M1-es autópálya Bábolna közelében található pihenőjében a Budapest felé vezető oldalon. A töltőt nem sokkal később egy Audi e-Tronnal teszteltük. Az Ionity összesen 400 európai helyszínen tervez nagy teljesítményű töltőket telepíteni 2020 végéig, amiből 122 már üzemel, 49 pedig építés alatt áll.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.