A világ akkumulátor termelésének negyede Teslákba kerül

Számos eladási statisztikát olvasunk, általában örömmel, a növekvő villanyautó arányokat látva. Az Adamas Intelligence aktuális közleménye a havonta megjelenő EV akkumulátor kapacitás jelentésükről érdekes irányból közelíti a villanyautó eladásokat. A cég többek között arról is készít rendszeres havi jelentést, hogy melyik gyártó melyik modelljébe mekkora akkumulátor kapacitás épült be.

A jelentésük szerint 2019 májusban a világ villanyautó akkumulátor kapacitásának 16%-át Tesla Model 3 autókba építették be. Ha ehhez hozzáadjuk a Tesla Model S és Model X számait, akkor kiderül, hogy a teljes kapacitás közel negyede, összesen 22%-a került Tesla modellekbe.

Nissan LEAF akkumulátorának felépítése

A listán második helyezett BYD Yuan 4% részesedéssel, ötödik pedig a Nissan Leaf, 3%-kal, ami különösen fontos információ annak fényében, hogy a közelmúltban számos hírt olvashattunk a Nissan Leaf eladások csökkenéséről.

A Tesla növekedését jól jellemzi, hogy 2018 első öt hónapjában csupán egy olyan hónap volt, amikor elérték az 1 GWh beépített kapacitást, idén viszont összesen 7 GWh akkumulátor kapacitást épített az autókba januártól májusig a Tesla. Ha a Tesla tartani tudja a termelési terveket, 2019 év végére összesen több mint 20 GWh kapacitás kerülhet a Tesla autóiba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.