Foglalható Fisker pénztárcabarát villanyautója

Szerda óta foglalható Henrik Fisker vállalatának Ocean névre keresztelt divatterepjárója, mellyel a világhírű formatervező tömegeket szeretne a tisztán elektromos meghajtás oldalára állítani világszerte. Fisker sokáig azt hangoztatta, hogy villanyautója 40 000 dollár alatti áron megvásárolható lesz, ám nemrég úgy döntött, hogy az Oceant kizárólag bérelni tudják majd az ügyfelek. Az ára viszont így is rendkívül kedvező maradt, az előrendeléskor fizetendő 250 dolláros foglalón és a kiszállításkor esedékes 2999 dolláros előlegen felül havonta mindössze legkevesebb 379 dollárt (átszámítva körülbelül 116 ezer forintot) kell fizetnie annak, aki a start-up SUV-jával szeretne közlekedni.

A szerződést nem kötelező hosszú távra aláírni, sőt, annyira rugalmas lesz, hogy akár egy hónap, hat hónap, vagy tíz év után is vissza lehet adni az autót, és a levezethető maximális távolságot is igen magasan, évi 30 000 mérföldben határozta meg a gyártó. A Fisker Ocean bérlőinek ráadásul a szervizbe járással sem kell soha bajlódniuk, mert a cég ezen a téren is újítani akar: ha valami probléma van az autóval, a mobiltelefonos applikáción, illetve a jármű rendszerében ezt jelezni kell, és a Fisker alkalmazottja elviszi a kocsit, majd a javítás után vissza is szállítja. Ennek költsége a havidíjba van foglalva.

Ez mind jól hangzik, az egyetlen probléma viszont az, hogy a világhírű formatervező a Fisker Automotive 2014-es csődje utáni múltját ismerve igencsak kétséges, hogy az ígéretekből bármi is megvalósul – egyelőre még az Ocean bemutatására sem került sor. Bár a foglalás már megnyílt, jelenleg csupán annyi ismeretes az autóról, hogy egy 80 kWh-s aksi szolgáltatja az energiát nagyjából 400-480 kilométeres hatótávval, amihez a tetőbe épített napelemmel is lehet plusz elektromosságot szerezni, az anyaghasználat pedig egyedülálló módon környezetbarátnak ígérkezik.

A Fisker Ocean 2020 januárjában mutatkozik be, ami után a villanyautó a Fisker saját szalonjaiban is megtekinthető és kipróbálható lesz. A globális elérhetőségre tervezett tömeggyártás 2021 végére van időzítve.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.