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
auto
2024. 04. 26. péntek

Mivel lep meg minket a Tesla? Elon Musk sejtelmes üzenete.

elektromos autó

Aki követi a Tesla modellpalettájának bejelentéseit, az könnyen érezhette úgy a Cybertruck okozta sokk kiheverése után, hogy kis hiányérzete van. Ez volt ugyanis az utolsó olyan termék, amiről legalább koncepció szinten fogalmunk volt – másról, egy következő új autótípusról egyelőre nem tudunk. Csak halvány ígéretünk van, hogy 5 éven belül szeretnének egy a Model 3-nál is kisebb és olcsóbb típust kihozni.

Már a Model S születésekor tudtuk, hogy pár éven belül lesz majd belőle SUV is (Model X), sőt a Model 3 (úgy is mint Gen III, vagy Blue Star és Model E kódnevek) pedig annyira tudható volt, hogy gyakorlatilag az egész cég létezésének az értelme már a legelső Mesterterv óta. Igazából az S és az X csak egy szükséges lépés voltak, amik megtermelték a pénzt a kisebb és megfizethetőbb villanyautó kifejlesztéséhez.

2 kamion, 1 Roadster, 1 Musk

Aztán a Model 3 után már tudtuk, hogy ebből is lesz SUV, az Y és a Semi terve sem volt nagy meglepetés, Musk régóta beszélt róla. Amikor az első Tesla kamion prototípusából kigördült az új Roadster, az meglepő volt, de csak azért, mert nem gondoltuk, hogy ennyire előre járnak a fejlesztésben. Hogy lesz új nyitott sportautó arról már szintén régóta tudunk.

És akkor it van a Cybertruck, ami szintén már évek óta várt premier volt, hiszen tudtuk , hogy a Tesla készül egy pick-uppal.

Na de mi lesz most? Hogyan tovább? Mit rajzolgat éppen Franz von Holzhausen csapata és minek az agyagmodellje készül a Tesla rejtette termeiben?

Egyelőre ennyi volt, de…

A kérdést maga Elon Musk válaszolta meg a napokban – természetesen Twitteren.

A Cybertruck egy időre most az utolsó termékbemutatónk volt, de jövőre lesz egy pár (többnyire) nemvárt technológiai bejelentésünk – így Musk.

Hmm. Mire utalhatott?

Az biztos, hogy jövő év elején lesz egy Akkumulátortechnológiai Befektetői Nap nevű rendezvény. Ez hasonló lesz mint az önvezetés témájában tartott 2019 áprilisi esemény, ahol bemutatták a Tesla saját fejlesztésű mesterséges intelligencia processzorát és az erre épülő Autopilot HW 3.0-át, valamint megpróbálták elmagyarázni az elemzőknek és a laikusoknak, miért jár mások előtt a rendszer szoftveres fejlesztése.

Az akkumulátoros bemutatótól azt várjuk, hogy megtudjuk miként használja fel a Tesla a nemrég felvásárolt Maxwell aksi technológiáját, vagy a kanadai cellagyártógép-fejlesztők eredményeit. Talán többet is megtudhatunk a cég következő generációs akkumulátorairól, sőt, akár az első ezzel szerelt autók kiszállításait is bejelenthetik. (Az Autopilot HW 3.0 szállítását is így jelentették be).

De mi lehet még ezen felül? Újabb nagy Autopliot előrelépés? A múltkoriban tárgyalt gyártás és anyagtechnológiai újítások? Esetleg valami eddig nem is sejtett meglepetés?

Ki tudja. Az biztos Musk nagyon ért a marketinghez és most, mint valami tévésorozat szezonzáró cliffhangere után, megint a körmünket rágva várhatunk. A fenébe, hogy erre nincs valami „Netflix”, hogy kezdhessük darálni a következő évadot!

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.