Toyota: egyelőre nincs igény elektromos autókra

A Los Angelesi Autószalonon bemutatott első tisztán elektromos Lexus UX300e és a Toyota RAV4 PHEV, a kínai piacra tavasszal bemutatott tisztán elektromos Toyota CH-R, valamint a korábbi elektromosításra utaló bejelentések, az e-TNGA padlólemez kifejlesztése alapján azt gondolhatnánk, hogy végre a Toyota is beadta a derekát és egyre több elektromos autóra számíthatunk a világ legnagyobb autógyártójától.

Az Electrek interjút készített Los Angelesben Jack Hollis-szal, aki a Toyota csoport észak-amerikai alelnöke. Az értékesítésért és marketingért felelős vezető elmondta: „Folyamatosan dolgozunk az elektromos járművek fejlesztésén, azonban egyelőre nincs igény ezekre.”

Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás személyautó

Amikor a hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai-ról kérdezték Hollis válasza a fentinél is meghökkentőbb volt: „Az új Mirai egy pokolian jó autó. Úgy gondolom, ha megkérdeznénk az emberek véleményét azt kérdeznék, miért nem vásárolhatom meg benzinmotorral?”

Az Electrek Toyota jövőbeni elektromobilitási terveiről érdeklődő kérdésre a marketing vezető elmondta, hogy jelenlegi stratégiájuk a hatékonyság, ebben a tekintetben pedig a benzinmotorjuk felülmúlhatatlan. Egyszerre kezdtek az elektromos, üzemanyagcellás, konnektorról tölthető és hagyományos hibridek fejlesztésébe, és azt tapasztalták, jelenleg a hibridekre van igény. A következő lépésnek a konnektoros hibrideket tartják. Az üzemanyagcellás és tisztán elektromos autók fejlesztését fontosnak tartják, de jelenleg még nagyon alacsony ezekre a kereslet, nincs még valódi igény a villanyautókra. „A Toyota úgy véli, hogy lépésről lépésre kell haladnunk – benzinről hibridre váltva, később elérkezve az üzemanyagcellához és elektromos autókhoz.” – mondta Jack Hollis.

EZT OLVASTAD MÁR?  Népszerű az Audi e-tron Amerikában
Jack Hollis a Toyota Észak-Amerikai alelnöke, értékesítésért és marketingért felelős vezetője (forrás: Toyota)

Az Electrek érdeklődött arról is, mi a véleménye a konkurencia, például a Volkswagen erőteljes elektromosítási törekvéseiről. Hollis szerint a Volkswagen kényszerhelyzetben van, nincs más lehetőségük, mint az elektromos autók felé elmozdulni. Úgy véli, a Ford azért használja fel a Mustang márkanevet, amely vitathatatlanul a Ford leginkább ikonikus modellje, az elektromos SUV elnevezéseként, mert enélkül nem tudnának eladni megfelelő darabszámban egy villanyautót. A Toyota azonban úgy gondolja, jelenleg minden hajtásláncot párhuzamosan kell fejleszteni.

A Toyota Prius első 3 generációja (Forrás: Toyota)

Az Electrek felvetése szerint az akkumulátoros villanyautókra lényegesen nagyobb a kereslet, mint az üzemanyagcellás hidrogén autókra, a Toyota mégis inkább a hidrogén felé halad. Hollis azonban kontrázott: mikor elkezdték a hibrid autók piaci bevezetését a Priussal, akkor sem volt kereslet hibridekre, a világ és a piac azonban végül megmutatta, hogy az emberek hibrideket vásárolnak. Hollis szerint az akkumulátoros autók problémája a lassú töltés, míg a hibridek és a hidrogénnel hajtott autók 5 perc alatt újratölthetők. Az Electrek újságírója közbevetette, hogy az autópályák mentén megjelenő 150 kW feletti töltési lehetőségekkel ha nem is 5 percre csökken, de a 15-20 perces töltési időkkel az akkumulátoros villanyautók már erősen megközelítik a hagyományos autók tankolással töltött idejét, ráadásul a villanyautók otthonról mindig tele akkuval indulnak. Jack Hollis szerint lehetséges, hogy van már ilyen, de ő még nem látta. Véleménye szerint az elektromos autókkal napjainkban még egyik gyártó sem tud pénzt keresni, szerinte a következő 5 évben megjelenő rengeteg villanyautó csupán a 2%-os piaci részesedésen belül fog harcolni egymással.

Elektromos autót használsz?