HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Bővülhet az SK Innovation komáromi akkugyára

A tervezett 10 GWh-ról 16 GWh-ra nőhet az SK Innovation jelenleg építés alatt álló, második komáromi akkumulátorgyárának éves kapacitása  – árulta el a dél-koreai vállalat vezérigazgatója a Reutersnek a Las Vegas-i CES elektronikai kiállításon. A döntés még nem végleges, ugyanis a magyarországi létesítmény bővítése helyett egy másik európai országban történő új, 6 gigawattóra kapacitású akkugyár lehetősége is felmerült, erről azonban nem derültek ki további részletek. A termelés növelése viszont valamilyen formában biztosan megtörténik, hogy az SK Innovation fedezni tudja a Volkswagen elektromos offenzívájával járó igényt a lítium-ion akkumulátorokra, így a két cég azt is fontolóra vette, hogy a cellagyártást egy közös vállalkozásban fogják folytatni. Az első, 7,5 gigawattórás komáromi gyár megépülését 2017-ben jelentette be az SK Innovation, míg a második, közel 239 milliárd forintos beruházásra 2019 februárjában derült fény.

Az európai terjeszkedés mellett tervbe van véve egy második akkumulátorgyár építése az Egyesült Államokban is – az első, Georgia állambeli helyszínen jelenleg is folynak a munkálatok, s várhatóan 2022-ben kezdi meg a termelést a 9,8 GWh kapacitású létesítmény. A második gyárról néhány hónapon belül születik meg a végleges döntés, de várhatóan egy körülbelül egymilliárd dolláros, 10 GWh-s új akkugyár fogja szolgálni a Volkswagen amerikai villanyautó-gyártását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.