KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Elektromos taxik Düsseldorf utcáin

Hamarosan Wisconsin és New York után Németország utcáin is flotta nagyságrendben jelennek meg a Tesla taxik. Az RP Online számolt be a Düsseldorfban Taxi Norman néven működő taxitársaság elektromobilitási törekvéseiről, melynek keretében fokozatosan átállítják a 150 darabos teljes flottát elektromosra. A projekt keretében 2019 decembere óta két Tesla Model S közlekedik a város utcáin, ez azonban csak a kezdet, ugyanis 2020 januárjában 50 db Tesla Model 3 áll munkába, egyenként 45 000 euró értékben.

Philipp Tacer (SPD), a környezetvédelmi bizottság elnöke elmondta, hogy ez egy nagyon fontos lépés a város széndioxid szennyezésének csökkentéséhez. A város tervez kialakítani néhány kizárólag elektromos autókkal igénybe vehető exkluzív taxi parkolót, hogy kedvet csináljon a villanyautóra váltáshoz a taxisok körében, olyan kiemelt területeken, mint a Königsallee vagy a Toulouser Allee. Egy további kedvezmény a környezetbarát autóknak, hogy Düsseldorfban idén tavasz óta egyes kijelölt buszsávokat már elektromos autók is használhatnak.

Fotó: RP online – Daniel Frenz

Norman Erol, a Taxi Norman társaságtól elmondta, hogy a dízelüzemű járművekről elektromos autóra váltás nem csak környezetbarát, hanem nyereséges is lesz. Az exkluzív megállóhelyeken kívül a vállalat kedvezőbb áron kapja majd az elektromos energiát is az önkormányzati közműcégtől, mivel a Teslák havi 35 eurós díjért cserében korlátlanul alkalommal feltölthetők. „Az autók karbantartási költségeit tekintve szintén jelentős megtakarítást várunk, hiszen egy régi autó karbantartása évente 6000 euróba kerül. Ez a költség eltűnik. Az olcsóbb villamos energia révén pedig az üzemanyagköltségeken is jelentős megtakarítást érünk el”- nyilatkozta Erol.

A taxisok nem várt bevételre is szert tehetnek a villanyautóra váltással: „Az autó munkába állásának első reggelén a sofőr máris 15 eurós borravalót kapott, mivel az utas szerint nagyszerű dolog elektromos autóval közlekedni.” – tette hozzá Norman Erol.

A Taxi Norman 2023-ra a teljes flottáját elektromos taxikra szeretné cserélni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.