Már tüntettek is a Tesla német gigagyára ellen

Mint arról folyamatosan beszámolunk, zajlanak az események a tavaly novemberben bejelentett Gigafactory 4 körül. Nemrég hozták nyilvánosságra a beruházás környezetvédelmi tanulmányait, amelyekből sok új információhoz jutottunk. A legfrissebb hírek szerint, a területileg illetékes pénzügyi bizottság a napokban járult hozzá földterület eladásához 41 millió euróért, de még be kell érkeznie többek között az EU szakértői véleményének is, hogy kizárják a tisztességtelen állami támogatást a 13 milliárd forintos vételár kapcsán, illetve a szerződést még a Tesla igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia.

De nem ez az egyetlen akadály amit sikerrel kell vennie a projektnek.

Előző életemben denevér voltam…

A német fővárostól pár kilométerre dél-keleti irányban épülő villanyautó és akkumulátor gyár helyén már január 6 óta folyik a fák kivágása – a tervek szerint ezzel február 27-re végezni kell, hogy tartható legyen az ütemterv. Bár furcsa lehet, hogy még az adásvétel lezárulta és az építési engedélyek kiadása előtt sor kerül erre, de kiemelt projekteknél lehetőséget biztosítanak erre a német jogszabályok. A Tesla pedig élt is a lehetőséggel, mert másfél-két éven belül szeretnék megkezdeni az autók gyártását. Az első ütemben 90 hektárt tisztítanak meg.

EZT OLVASTAD MÁR?  Berlin mellett épül a Tesla európai gyára

Csakhogy, bár a terület növény és állatvilágát feltérképező tanulmány nem talált olyan fajokat, amelyek kizárólag itt élnek és a terület már régóta ipari zónának van megjelölve, mégis akad itt néhány faj, konkrétan denevérek, amelyek védettnek minősülnek ezért át kell őket költöztetni.

Forrás: Google maps

Mostanra már több német villanyautós megerősítette, hogy a terület nem vadon nőtt erdő, hanem fakivágás céljából telepített, szabályos sorokban növő fenyőkkel van teleszórva. ezeket rendszeresen vágják is a papíripar számára. Ennek ellenére a Tesla vállalta, hogy háromszor annyi fát telepít a környéken, mint amennyit kivágnak.

Ez úgy tűnik nem hatotta meg az egyik német környezetvédelmi csoportot, akik múlt szombaton 40-50 fős tüntetést tartottak a majdani gyár közelében. Bár az első hírek arról szóltak, hogy az emberek a denevérek miatt protestálnak, helyszíni beszámolók szerint a tüntetők leginkább az ivóvízkészlet esetleges beszennyezése, vagy elapasztása miatta aggódnak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hyundai Kona Electric első benyomások

A hivatalos hatástanulmányok egyébként alacsonyra teszik a vízszennyezés kockázatát, egyedül az építkezés alatt emelik ezt közepes szintre.

Egyelőre nem várható, hogy a tüntetés kihatással lenne az építkezés menetére.

Forrás: a projekt környezetvédelmi tanulmánya

Elektromos autót használsz?