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
auto
2024. 04. 26. péntek

Musk: a robotaxik érkezése nem technikai, hanem jogszabályi kérdés

elektromos autó

Hosszú ideje nem titok, hogy Musk szerint az dobja majd meg jelentős mértékben a jelenleg is forgalomba lévő Teslák árát, amikor bevezetik a robotaxi megoldást, amellyel az éppen használaton kívüli saját autónk komoly bevételt hozhat számunkra, ha idegeneket fuvaroz. A robotaxi kifejezés a teljes önvezetésre utal, elképzelhető azonban, hogy – legalábbis a kezdetekben – ez inkább egy autó megosztó flotta lehet. Erre utal az is, hogy a Tesla az első perctől elhelyez egy eddig használaton kívüli, az utasteret figyelő kamerát a belső visszapillantó tükörnél. A kamera fő célja a szabadalom szerint egy arcfelismerő rendszer. Ezzel a robotaxi (vagy akár a több családtag által használt saját autónk) vezetőülésbe ülő személy azonosítását követően az autó önműködően alkalmazza a járművezető beállításait, a vezetőülés, kormány és tükrök beállításától kezdve akár a kedvenc rádióállomásunk behangolásáig.

Kiderült a Tesla Model 3 belső kamerájának célja

Musk tegnap egy szűkszavú „Correct.” válasszal megerősítette, hogy a kamera biztonsági funkciót is ellát majd, azaz robotaxi módban a teljes utasteret figyeli. Az utasok megfigyelésének célja a vandalizmus vagy egy bűncselekmény megelőzése. Ezen kívül az „őrszem” módban (Sentry Mode) az autó belső terét is figyeli majd az autó. A Twitteren megjelent egy fotó is arról, hogy mit lát az utastérből a belső tükör felett elhelyezett kamera.

A robotaxik eljöveteléről, megoldásairól egy évvel ezelőtt Balázs három részes sorozatban számolt be, akit érdekel a műszaki megoldás, az mindenképp kattintsa végig a lentebb hivatkozott cikkeinket.

Fontos kérdés azonban, hogy mikor jut el az amerikai cég arra a fejlettségi szintre, hogy Musk álma valósággá válhat? Nos, erre ismét egy tweet lehet a válasz:

Azaz Musk szerint technikai oldalról még idén elkészülhet a Tesla jövőbe mutató megoldása, a jogszabályi háttér megalkotása azonban ennél komolyabb probléma, ami akár jelentős mértékben elhúzhatja a technológia bevezetését.

A Tesla robotaxik támadása: Első rész – a „vas”

A Tesla robotaxik támadása: Második rész – a szoftver

A Tesla robotaxik támadása: Harmadik rész – bepillantás Elon Musk elméjébe

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.