Megújul a Jaguar I-PACE

Számos újdonságot jelentett be a Jaguar tisztán elektromos I-PACE modelljéhez, a két legfontosabb a gyorsabb töltési lehetőség AC hálózaton, illetve a megújult infotainment-rendszer, de a brit gyártó az autó más technológiáin is javított.

Az új villanyautók immár háromfázisú, 11 kW-os fedélzeti töltőt kapnak alapfelszereltségként a korábbi 7 kW helyett, amellyel egy óra leforgása alatt körülbelül 53 kilométernyi hatótávval tölthetik fel autójukat a tulajdonosok az erre alkalmas fali töltőn. Egy lemerült akkumulátor így közel 8 és fél óra alatt megtelik elektromossággal, ez pedig kifejezetten ideális időtartam az éjszakai töltéshez. Egyetlen fázist használva óránként körülbelül 35 km hatótáv kerül a járműbe, ezzel mintegy 12 és háromnegyed órát vesz igénybe a teljes feltöltés. DC töltéshez maradt a maximális 100 kW, ami egy 15 perces töltés alatt 127 kilométerrel dobja meg a megtehető távolságot.

A frissített I-PACE a legelső modell a Jaguar palettáján, melyben a vadonatúj Pivi Pro infotainment-rendszer indul el az autó kijelzőcsoportján. A gyártó elmondása szerint a Pivi Pro a korábbinál egyszerűbb és gyorsabb, okostelefonok által ihletett vezérlést kínál megújult grafikával, intelligensebb navigációs rendszerrel, és új hasznos funkciókkal a villanyautósok számára. A lebegő központi konzol alá opcionálisan vezeték nélküli mobiltöltő kérhető, emellett további újdonság a beágyazott dual SIM (eSIM) 4G-adatcsomaggal a zenelejátszáshoz, térképhez, időjáráshoz, naptárhoz, és forgalmi információk frissítéséhez.

A Jaguar új szűrőrendszert épített az autóba, ami megakadályozza a PM2.5 részecskék bejutását az utastérbe. Ez mostantól már elindulás előtt, töltés közben is elindítható.

Az I-PACE dizájnja nem változott, a festékpalettát viszont bővítették a britek, és a hűtőrácshoz is kérhető újfajta fényezés. A 18 helyett 19 colos felniket is választhatnak a vásárlók, ez bizonyos piacok S felszereltségeiben le is váltja a kisebbik felnit az alapfelszereltség részeként.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.