Szilárdtest aksit rakna elektromos buszába a Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz bemutatta népszerű tisztán elektromos meghajtású eCitaro buszának csuklós változatát, mely nemcsak nagyobb utasteret, de jelentős akkumulátor-technológiai fejlesztéseket is bevezet a Citaro-buszcsalád kibocsátásmentes vonalába. A maximálisan 146 férőhelyes, eCitaro G elnevezésű csuklós busz ugyanazokkal az akkucellákkal kerül piacra az év végén, mint a két évvel ezelőtt bemutatott 12 méter hosszú eCitaro, de nem sokkal azután megkapja az NMC cellák egy újabb generációját, ami 292 kWh-ról 396 kWh-ra növeli a jármű akkumulátorának kapacitását a Daimler közleménye szerint. A hatótáv is eszerint nő, de azt nem pontosította a vállalat, hogy mennyit tudnak majd elmenni az elektromos buszok az új technológiával.

A következő nagy lépés a szilárdtest akkumulátorok bevezetése lesz az eCitaro G buszokban, amelyet a németek már 2018-ban emlegettek, akkor viszont az idei évre ígérték ezek megjelenését. A Daimler most nem adott meg újabb határidőt, de a legújabb információk alapján 2021-nél hamarabb biztosan nem lesz megvásárolható az elektromos busz szilárdtest aksival. A szilárd elektrolittal működő lítium-ionos technológia előnye a magasabb energiasűrűség és hosszabb élettartam, de a Daimler azt is hozzáteszi, hogy ennek gyártásához már nem lesz szükség kobaltra, nikkelre, vagy mangánra. Hét szilárdtestes akkucsomaggal az eCitaro G akkukapacitása 441 kWh-ra növekszik. Ezzel párhuzamosan továbbra is elérhető lesz majd az NMC cellás megoldás, hogy melyik szolgáltatónak melyiket érdemes választania, az legfőképpen azon fog múlni, hogyan fogják tölteni a buszokat.

Az eCitaro G-re már több mint 60 megrendelés érkezett fél tucat településről. Ezek egyike Wiesbaden, ahol 41 villanybuszt szilárdtest akkumulátorral választott a szolgáltató.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.