Főoldal » elektromos autó » Az Opel Ampera-e modellt is visszahívják a tűzveszélyes akkumulátor miatt

Az Opel Ampera-e modellt is visszahívják a tűzveszélyes akkumulátor miatt

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy a GM közel 70.000 darab 2017-2019 között gyártott Chevrolet Boltot hív vissza, mivel az autókba szerelt, a koreai LG Chem által gyártott cellákból készült akkumulátor kigyulladhat. A tűzveszély az eddigi információk szerint az akku teljes feltöltésekor jelentkezik, ezért a visszahíváskor az autók maximális töltöttségi szintjét 90%-ra korlátozzák. A szoftverfrissítés végrehajtásáig a Chevrolet azt javasolta a tulajdonosoknak, hogy ne töltsék tele az akkut, amit a 2018-ig gyártott példányokban a Hill Top Reserve funkcióval, a 2019-es autókban a 90%-os töltési limit beállításával tudnak legegyszerűbben biztosítani.

Mivel az amerikai piacra gyártott Chevrolet Boltnak készült egy európai testvérmodellje is Opel Ampera-e néven, melyekből Németországban egy példány november elején egy nyilvános AC töltőn kigyulladt, várható volt, hogy a visszahívást kiterjesztik az európai autókra is. Ez meg is történt, az Opel szóvivője a kfz-betrieb portál kérdésére elmondta, hogy Németországban közel 1500 darab 2017 és 2020 között gyártott Ampera-e példányt érint a tűzveszély miatti visszahívás.

A szóvivő megerősítette az Egyesült Államokból érkező információkat is: „A GM folytatja a vizsgálatot, és már kifejlesztett egy szoftvert, amely a kockázat csökkentése érdekében a jármű töltését a teljes kapacitás 90 százalékára korlátozza. A német ügyfeleket hamarosan tájékoztatják a visszahívási kampány részleteiről. Addig javasoljuk a maximális töltési szint korlátozását a jármű infotainment rendszerével.”

Az Egyesült Államok közlekedési hatósága, az NHTSA, korábban arra kérte a Chevy Bolt tulajdonosokat, hogy az tűzveszélye miatt ne parkoljanak az autókkal garázsban vagy házak közelében. A GM szerint a 2017 és 2019 között gyártott modellek közül világszerte összesen 68.667 jármű érintett, amelyből 50.925 példányt értékesítettek az amerikai piacon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.