Robottaxi lesz a Hyundai IONIQ 5-ből

Az önvezető technológiával foglalkozó Motional, és az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb autómegosztó szolgáltatója, a Lyft tavaly decemberben jelentett be együttműködést, amely során 2023-tól kezdődően kiválasztott amerikai városokban robottaxikat állítanak szolgálatba. A közös projektről tegnap az egyik legfontosabb részlet is kiderült: a szolgáltatáshoz a Hyundai IONIQ 5 villanyautót választotta a Motional, ami nem annyira meglepő annak tudatában, hogy a cég a Hyundai Csoport és az Aptiv közös gyermeke.

A 2020-ban alapított bostoni vállalat indokolása szerint az IONIQ 5 a megfelelő platform arra, hogy a korunk mobilitását legnagyobb mértékben meghatározó két technológiát, az elektromos hajtást és az autonómiát ötvözze, az utasok élményének maximalizálására tervezett prémium és modern utastérben.

A februárban bemutatott elektromos crossovereket 4-es szintű önvezető rendszerrel szerelik fel, amiről a Motional azt állítja, hogy többet lát, valamint gyorsabban és biztonságosabban reagál, mint bármelyik ember. A LiDAR-, radar-, és kamerarendszerek 360°-ban pásztázzák a környezetet akár 300 méter távolságban is, és a dinamikusan változó vezetési szituációkban is helyt állnak emberi beavatkozás nélkül. Hogy ez tényleg megvalósul-e 2023-ra, azt nehéz megjósolni, de valószínűbb, hogy a sofőr nélküli villanyautók eleinte csak egy szűkebb területen belül lesznek képesek mozogni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.