Ennyibe kerül a Kia új villanyautója a briteknél

A tegnapi világpremier után néhány piacon már megnyílt az előfoglalási lehetőség a Kia vadonatúj tisztán elektromos autójára, az EV6-ra, az Egyesült Királyságban pedig már az egyes típusok vételára is felkerült a vállalat honlapjára. A britek egy 100 fontos, visszatérítendő foglalóval tudják bebiztosítani helyüket a májusban nyíló rendelési lehetőségre, amely során három változat közül választhatnak majd.

Az EV6 induló ára 40.895 font a 20%-os áfával (átszámítva körülbelül 17.460.000 forint), ennek kiszállítása a vásárlókhoz várhatóan októberben indul. A kicsivel sportosabb EV6 GT-Line 43.895 fontnál kezdődik (kb. 18,64 millió forint), a legmagasabb teljesítményű típusért, az EV6 GT-ért pedig 58.295 fontot, azaz átszámítva nagyjából 24,89 millió forintot kér az autógyártó. A legvadabb változat kiszállítása csak 2022-ben indul.

Az E-GMP platformra épített villanyautó két akkuméretben és öt teljesítményszinttel lesz elérhető. Az EV6 GT-nél nincs választási lehetőség, itt a két villanymotor együttesen 430 kW teljesítménnyel mozgatja mind a négy kereket, a 77,4 kWh-s akkucsomagból pedig mintegy 400 kilométernyi hatótávolság nyerhető ki.

Kia EV6 GT

Az EV6 és EV6 GT-Line esetében a nagy akku helyett választható lesz egy 58,8 kWh kapacitású rendszer, illetve összkerék-meghajtás helyett is kérhetjük egymotorosan, hátsó hajtással a villanyautót. Hogy ezeknek pontosan hogyan is alakul az ára az Egyesült Királyságban, az majd májusban derül ki.

EZT OLVASTAD MÁR?  Teslával térnek vissza az amerikai űrhajósok az űrbe

Az EV6 az első abból a 11 új villanyautóból, amelyet 2026-ig dob piacra a Kia. Hét közülük vadonatúj, az E-GMP-re épített modell lesz, négy pedig már meglévő hagyományos autó villanyosított verziója.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.