Ennyibe kerül a Kia új villanyautója a briteknél

A tegnapi világpremier után néhány piacon már megnyílt az előfoglalási lehetőség a Kia vadonatúj tisztán elektromos autójára, az EV6-ra, az Egyesült Királyságban pedig már az egyes típusok vételára is felkerült a vállalat honlapjára. A britek egy 100 fontos, visszatérítendő foglalóval tudják bebiztosítani helyüket a májusban nyíló rendelési lehetőségre, amely során három változat közül választhatnak majd.

Az EV6 induló ára 40.895 font a 20%-os áfával (átszámítva körülbelül 17.460.000 forint), ennek kiszállítása a vásárlókhoz várhatóan októberben indul. A kicsivel sportosabb EV6 GT-Line 43.895 fontnál kezdődik (kb. 18,64 millió forint), a legmagasabb teljesítményű típusért, az EV6 GT-ért pedig 58.295 fontot, azaz átszámítva nagyjából 24,89 millió forintot kér az autógyártó. A legvadabb változat kiszállítása csak 2022-ben indul.

Az E-GMP platformra épített villanyautó két akkuméretben és öt teljesítményszinttel lesz elérhető. Az EV6 GT-nél nincs választási lehetőség, itt a két villanymotor együttesen 430 kW teljesítménnyel mozgatja mind a négy kereket, a 77,4 kWh-s akkucsomagból pedig mintegy 400 kilométernyi hatótávolság nyerhető ki.

Kia EV6 GT

Az EV6 és EV6 GT-Line esetében a nagy akku helyett választható lesz egy 58,8 kWh kapacitású rendszer, illetve összkerék-meghajtás helyett is kérhetjük egymotorosan, hátsó hajtással a villanyautót. Hogy ezeknek pontosan hogyan is alakul az ára az Egyesült Királyságban, az majd májusban derül ki.

Az EV6 az első abból a 11 új villanyautóból, amelyet 2026-ig dob piacra a Kia. Hét közülük vadonatúj, az E-GMP-re épített modell lesz, négy pedig már meglévő hagyományos autó villanyosított verziója.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.