Ingyen villámtöltéssel érkezett Amerikába az IONIQ 5

Számos más újonnan piacra dobott villanyautóhoz hasonlóan a Hyundai IONIQ 5-öt is díjmentesen tölthetik majd az amerikai vásárlók az Electrify America töltőberendezésein egy korlátozott ideig. A két vállalat megállapodása értelmében a dél-koreai autógyártó legújabb modelljének vevői két éven keresztül élvezhetik az ingyenes töltést az Egyesült Államok egyik legnagyobb nyilvánosan hozzáférhető villámtöltő-hálózatán, amely az év végére a tervek szerint több mint 800 töltőállomással várja majd az autósokat.

Ez a második ilyen együttműködés a Hyundai, valamint a Volkswagen leányvállalataként működő Electrify America között, egy márciusi bejelentés szerint minden újonnan vásárolt 2021-es Hyundai IONIQ Electric és Kona Electric modellhez 250 kWh ajándéktöltés jár. A villanyautók fogyasztásából (EPA) kiindulva ez körülbelül 1600 km ingyenes vezetéshez elegendő.

Az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan tegnap bemutatott IONIQ 5-höz az Electrify America 30 percre korlátozta a töltési alkalmak hosszát, ám ez a modell esetében nem jelent nagy problémát, hiszen a gyári adatok szerint mindössze 18 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető az akkumulátor egy 350 kW teljesítményű töltőoszlopon. Az Electrify America villámtöltői 150-350 kW közötti teljesítményt tudnak leadni, a villany-Hyundai pedig mind a 400V-ot, mind a 800V-os feszültséget kezelni tudja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.