Amerikában ingyen töltés jár a Hyundai vásárlóknak

A Hyundai amerikai képviselete úgy döntött, hogy 250 kWh ajándék energiát ad azoknak, akik 2021-es Hyundai Ioniq vagy Kona modellt vásárolnak. Az autók EPA mérési ciklus szerint meghatározott fogyasztásából kiindulva az ajándék töltés mintegy 1000 mérföld (1600 km) megtételéhez elegendő.

A Hyundai célja az akcióval az elektromobilitás elfogadottságának növelése. Úgy gondolják, hogy ezzel az akcióval csökkenthetik a potenciális vásárlók számára a hatótávparát, azaz az út közbeni lemerüléstől való aggodalmat. A 250 kWh töltést az Electrify America hálózatán tudják igénybe venni az autósok. Az Electrify America jelenleg több mint 2400 töltőt üzemeltet az országban, 2021 végéig a céljuk 800 helyszínen 3500 töltőpont kialakítása. A hálózat sűrűsége azzal jellemezhető, hogy a lakosság 96%-a számára már ma is 120 mérföldön belül elérhető a cégnek legalább egy töltője.

Az ajándék sokkal inkább egy gesztus, amely felhívja a figyelmet a nyilvános töltőhálózat fejlettségi szintjére, mintsem komoly anyagi előny. Az Electrify America hálózatában ugyanis 43 cent/kWh a töltési díj, azaz a 250 kWh alig több, mint 100 dollárt jelent.

A Hyundai csoport Európában is részvényese lett az Electrify America testvérhálózatának tekinthető Ionity-nek, így a Hyundai-tulajdonosok is jogosultak lettek kedvezményes töltőkártya vásárlására. Az Ionity hálózat az Ioniq 5 piacra lépését követően lesz hatalmas előny a Hyundai számára, mivel az újdonság 800 voltos rendszert kapott. Európában a legtöbb 800 voltos töltőoszlop az Ionity hálózatában található, így a 18 perces 80%-ra való töltési lehetőséget az Ionity töltőin tudják majd kihasználni az autósok.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.