Főoldal » energia » A hawaii áramszolgáltató fizet az ügyfeleinek, ha akkumulátort vásárolnak

A hawaii áramszolgáltató fizet az ügyfeleinek, ha akkumulátort vásárolnak

A Hawaii Electric, a szigetcsoport legnagyobb áramszolgáltatója oahui ügyfelei számára elindította a Battery Bonus nevű programját. A program keretében támogatást nyújt azoknak fogyasztóinak, akik már rendelkeznek tetőre szerelt napelemes rendszerrel, amennyiben ehhez akkumulátort vásárolnak, vagy újonnan telepítenek egy akkumulátoros napelemes rendszert. A támogatást magánszemélyek és vállalkozások is igénybe vehetik, amennyiben a Honolulunak is otthont adó főszigeten található a fogyasztási helyük.

A szolgáltató összesen 50 MW akkus tárolókapacitás telepítéséhez nyújt pénzbeli támogatást. Ennek összege az akkumulátor teljesítményéhez igazodik, de attól is függ, hogy ki milyen gyorsan pályázik.

  • 850 dollárt adnak kilowattonként az első 15 MW-os küszöb eléréséig
  • 750 dollárra csökken a támogatás kilowattonkénti összege a második 15 MW-os keretben
  • 500 dollárt kapnak minden kW után azok, akik az utolsó 20 MW-os csoportban pályáznak

Egy 5 kW-os akkumulátorhoz, mint amilyen például a Tesla Powerwall is, és amelynek az ára tipikusan 9-16 ezer dollár között mozog, 4250 dollár támogatást igényelhetnek azok, akik gyorsan lépnek, de a legutolsó kontingensbe eső pályázók is 2500 dollárt kaphatnak. Az akkumulátor méretére egyébként nincs sem alsó, sem felső korlát.

A támogatásért 2023 június 20-ig lehet jelentkezni, vagy addig, amíg a teljes 50 MW-os keret felhasználásra nem kerül. A papírmunkát rendkívül ügyfélbarát módon a telepítést végző cég intézi, azt pedig, hogy éppen hogyan áll a meghirdetett keret, a Hawaii Electric honlapján lehet követni, így nem éri kellemetlen meglepetés a pályázókat.

Kép: Tesla

A szolgáltató természetesen nem önzetlenségből nyújtja a támogatást, hanem azt várja el cserébe, hogy a másik fél is aktívan kivegye a részét a hálózat stabilizálásából. A pályázóknak ehhez először is vállalniuk kell, hogy 10 éven át üzemeltetik az akkumulátort, ami nem egy lehetetlen elvárás, ha azt nézzük, hogy ez az időtartam egybeesik az átlagos garanciaidővel. Lehetőség van természetesen arra is, hogy valaki idő előtt kilépjen a programból, de akkor a támogatás időarányos összegét vissza kell fizetnie.

A másik feltétel szerint az ügyfeleknek a napelemes rendszerük túltermelése esetében az akkumulátor töltését kell előtérbe helyezniük a visszatáplálással szemben.

Ezen kívül az ügyfeleknek azt is vállalniuk kell, hogy minden nap 18 óra és 20:30 között az akkumulátorban tárolt energiát a saját fogyasztásukra használják fel, vagy visszatöltik a hálózatba. Amennyiben ettől eltérő időpontban lenne egy áramszünet, akkor ilyen esetben is felhasználható az akkumulátor az áramszünet áthidalására.

A Hawaii Electric a program bevezetését azzal indokolja, hogy jövő szeptemberben nyugdíjazzák a sziget (és az állam) egyetlen szénerőművét, amelynek pótlásához sok megújuló energiát kell a rendszerbe integrálni, amihez elengedhetetlen a tárolókapacitások bővítése. 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.