Reménysugarat kaptak a Cybertruckra várók

A Tesla az utóbbi években mindent a gyárépítéseknek és a Model 3/Y gyártásának rendelt alá, így több új termékük bevezetése is csúszik.

A Cybertruck talán már sínen van.

Egy év múlva

A Tesla eredetileg úgy tervezte, hogy 2021-ben kezdődik a sci-fi filmekbe illő pickup gyártása, csakhogy a pandémia és az azt követő chiphiány itt is közbeszólt. Elon Musk a Tesla Owners Silicon Valley YouTube csatornának adott háromrészes interjúban arról is beszélt, hogy akkora volt a félvezetők hiánya, hogy vissza kellett venniük a Powerwall energiatárolók gyártásából is, mivel a vezérlőchipeket inkább az autókba akarták beépíteni. Így, ahogy mondja, semmi értelme nem lett volna új termékeket bevezetni, mert azzal csak az egyik zsebükből rakták volna át a másikba az alkatrészeket.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy végül Austint választották a gyártás helyszínéül, az új gyár pedig csak idén év elején készült el. Ráadásul, ha minden igaz, a Cybertruck is az új 4680-as cellákat kapja, ezek gyártása pedig lassabban halad a tervezettnél.

Musk most viszont arról számolt be, hogy végre teljesen véglegesítették a jármű terveit, már nem csiszolgatják azt tovább, és úgy látja, 2023 közepén, nagyjából 12 hónapon belül megkezdődhet a típus gyártása.

A jármű rengeteg előrendelést generált, de pontosan senki nem tudja mennyit töröltek ebből, illetve végül mennyien fogják majd tényleges rendelésre váltani a foglalást. Egyes kalkulációk szerint a vásárlók már több mint 1 millió Cybertruckot foglaltak le, de mi ezt a számot irreálisan magasnak érezzük. A cég csak annyit mond, hogy pár évre előre el van adva minden, amit le tudnak gyártani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.