Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Visszavesz a termelésből a BYD

Visszavesz a termelésből a BYD

Meg nem erősített internetes pletykák már keringtek a napokban, de most egymástól független forrásokra hivatkozva a Reuters is megírta, hogy a BYD két kínai gyárában is csökkentik a termelést.

A több ezer gyári munkást már tájékoztatták a változásról, így nem csoda, hogy kiderült mi készül.

Csökkenő kereslet?

A márka legnagyobb gyára Xianban található, ahol a legnagyobb darabszámban eladott, olcsóbb Song és Qin modelljeit gyártja. A hírügynökség által látott belső levelezés szerint most napi két műszakra és heti négy munkanapra csökkentik a termelést – ezt három forrás is megerősítette a Reutersnek.

Nem csak itt, Shenzenben is visszavesznek, a napi három műszakot kettőre csökkentik – legalábbis erről számoltak be négyen is a lap szerint.

A BYD hivatalosan nem erősítette meg az információkat, a termelési tervet belügynek tekintik. A Reuters egyik forrása szerint a lépésre azért került sor, mert a kínai piacon csökkentek az autó eladások az év elején. Azt már a hó elején megjelent hivatalos adatokból tudjuk, hogy összességében az első két hónapban 20 százalékkal kevesebb autót adtak el az országban, de a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez elsősorban a rossz januári adatok számlájára írható, mivel február már 10 százalékos növekedést mutatott 2022 második hónapjához képest. A BYD saját számai is 28 százalékkal javultak idén februárban az előző hónaphoz képest.

Byd Yuan Plus

A Reuters emlékeztet, hogy a BYD termelése januárban és februárban átlagosan 22 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző negyedév hasonló időszakában, de az autópiac általában az év elején a leggyengébb és az év végén a legerősebb, így ez önmagában még nem mond sokat – tesszük már mi hozzá a hírportál számaihoz.

A vállalat március végéig csökkentette a Yuan Plus és Seal villanyautók árát, és nemrég bemutatták a Han és Tang modellek frissített kiadásait is.

Vegyes kép

A BYD saját, tavalyi, 2022-es első negyedéves eladási számaival történő összehasonlítások kapcsán fontos észben tartani, hogy a vállalat tavaly március végén fejezte be a tisztán belsőégésű motoros autók gyártását, így elektromos portfóliója tavaly ilyenkor még nem érte el a maximális gyártási ütemet. Az autógyártó eladásainak ma nagyjából fele plug-in hibrid, fele pedig tisztán elektromos.

BYD Seal

Az autógyártó az év első két hónapjában a piac lassulása ellenére jól teljesített. A hivatalos kínai CPCA adatok szerint 342 ezer autót szállítottak le (+84 százalék), amelyből 316 ezret (+72 százalék) el is adtak a hazai piacon. Némi aggodalomra adhat okot, hogy a tavaly bemutatott Seal, amely az új, harmadik generációs platform zászlóshajója és a prémium árkategóriában versenyez, a novemberi és decemberi 15-15 ezres eladási adatok után, januárban és februárban csak 6.600, illetve 7.700 példányban fogyott. Március első három hetében pedig a vállalat egészének kínai eladásai 15 százalékkal csökkentek a negyedik negyedév hasonló időszakához képest, miközben akadt olyan versenytárs, amely jelentős növekedést ért el.

A gyártás csökkentése arra enged következtetni, hogy, legalábbis rövid távon, a kereslet csökkenésére készül a gyártó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.