Idén már nem szépül meg a GM népszerű villanyautója

Az Egyesült Államokban Chevrolet Bolt EV-ként forgalmazott, Európában Opel Ampera-e néven ismert villanyautót utoljára tavaly nyáron frissítette a gyártója, amikor egy cellakémiai fejlesztés következtében az akkumulátor kapacitása 6 kWh-val, a hatótáv pedig közel 35 kilométerrel megnőtt. Az idei évre újabb változtatásokat tervezett a General Motors, melyek legfőképp a jármű szoftveres tudását célozták, valamint a sokak által kritizált belső dizájn is megújult volna, néhány egyéb külső módosítás mellett. Csakhogy ez a ráncfelvarrás nem történik meg 2020-ban, helyette jövőre, azaz a 2022-es amerikai modellévre készül el a kicsinosított Bolt EV – nyilatkozta a vállalat szóvivője az Electrek hírportálnak a koronavírus által teremtett kétséges üzleti helyzetre hivatkozva.

Az új generáció legnagyobb újdonsága a korábbi változatokból hiányzó adaptív tempomat és az ezt lehetővé tévő fejlettebb kamerák a szélvédőn – egy olyan, manapság már alapnak számító vezetéstámogató funkció, amelynek hiánya miatt tömegek  álltak el a Chevy Bolt EV megvásárlásától. A GM Super Cruise önvezető rendszerét azonban továbbra sem kapja meg az autó. Cserébe az eddig kiábrándítóan műanyagos műszerfal érezhetően minőségibb lesz, kényelmesebb ülésekben utazhatnak a vásárlók, és az infotainment rendszer is frissül. Számos vezérlőegység megváltozik, a tervezők sportosabb kormánykereket rajzolnak az autóba, valamint az új első lökhárító és hátsó lámpák is egy jóval mutatósabb villanyautóvá varázsolják majd a Boltot.

A GM elmondása szerint a többi elektromos projekt egyelőre nincs veszélyben, így például a Bolt nagyobb, EUV változata a terveknek megfelelően idén nyáron bemutatkozik, 2021-ben pedig gyártásba kerül az Orion Township létesítményben. Az amerikai autóóriás egyébként híres az elektromobilitási programjainak tologatásáról, ám most kivételesen valóban akad jobb dolga is az autógyártásnál: besegíteni a koronavírusos betegek számára életmentő lélegeztetőgépek előállításába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.