Szuper első negyedév a Teslánál

A Wall Street elemzőinek 77 ezres átlagával szemben több mint 88 ezer autót szállított le a Tesla 2020 első három hónapjában. Ezzel a kaliforniai cég történetének legerősebb első negyedévét produkálta.

Édes-keserű siker

Alaposan meglepte az elemzőket – de még ezen sorok íróját is – a Tesla tegnap késő este publikált első negyedéves gyártási és értékesítési eredménye. A koronavírus ellenére a cég mintegy 102.672 autót gyártott le és ebből 88.400-at adott át vásárlóinak. Az elsődleges európai adatok és a járványügyi lezárások és világszerte alkalmazott kijárási korlátozások miatt én úgy számoltam, hogy az értékesítési adat közelebb lesz a 80, mint a 90 ezerhez és a részvény árának első reakciója alapján nem voltam ezzel egyedül.

Bár a 2019 negyedik negyedévi adathoz képest ez visszalépés, az autóipar meglehetősen ciklikus és az év eleje mindig gyenge, ezért még normál körülmények között sem lett volna reális ennek a szintnek az újbóli megugrása. Az előző év hasonló időszakához képest azonban 40 százalékkal több autót szállítottak le, ami rendkívül figyelemreméltó – a valaha volt legjobb első negyedéves adatuk.

Ami a gyártást illeti, az 33%-kal múlta felül a 2019 év eleji adatot és – hála Sanghajnak – mindössze 2%-kal volt kevesebb mint 2019 végén. A számokban most már benne vannak a Model Y első példányai is.

A cég pénzügyi eredményeit nagyjából 3 hét múlva ismerhetjük majd meg, de nem tudni választ kapunk-e majd akkor a legfontosabb kérdésre: mennyire lesz borzasztó a világjárvány által inkább érintett második negyedév eredménye? Félő, hogy 3 hónap múlva egy autógyár sem fog pezsgőt bontani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.