Végét járja a kicsi elektromos Mitsubishi

A 2021 márciusáig tartó aktuális pénzügyi év végén egyszer s mindenkorra leáll a Mitsubishi i-MiEV gyártása. Az aprócska villanyautó nem jutott el tömegekhez, alig 32.000 darab készült belőle, annak ellenére, hogy több mint 50 országban indult el a forgalmazása 2009-ben, ráadásul számos piacon a mai napig elérhető. A magas vételár, kis méret, és a kezdetleges elektromos technológia azonban nem jó párosítás, az i-MiEV hamar olyan autómodellek között találta magát, melyek a kedvezőbb áruk, nagyobb hatótávjuk, vagy éppen a tágasabb kialakításuk miatt vonzóbb opciót jelentettek a vásárlók számára. 2010-ben jelent meg például a Nissan LEAF, amely már több mint 500 000 eladott példánynál jár.

Ugyanakkor a villany-Mitsubishi egy meghatározó alakja volt az elektromobilitás forradalmának, ez volt a legelső volumenben gyártott tisztán elektromos személygépkocsi, és a fejlesztése során szerzett tudás Európa legnépszerűbb plug-in hibridjénél, a Mitsubishi Outlandernél is hasznosnak bizonyult. Saját eladásain túl Citroënné és Peugeot-vá átmárkázva is fenntartható alternatívát kínált a városi közlekedéshez, s bár kevesen tudnak róla, Japánban kisbuszként és platós tehergépjárműként is népszerű volt.

Az i-MiEV egy 16 kWh-s akkupakkal dolgozott, amivel körülbelül 105 kilométerre tehető a WLTP-szerinti hatótávolsága. A gyártó sem külsőleg, sem belsőleg nem frissítette a modellt tizenegy évig tartó pályafutása alatt, ugyanabból az okból, amely miatt most véget ér a gyártás: máshol volt szükség a pénzre és az alkalmazottakra. A japán Nikkei úgy tudja, hogy az i-MiEV helyébe egy új elektromos miniautó lép majd 2023-ban, amit a Mitsubishi és a Nissan közösen fejleszt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.