Újabb város közösségi közlekedése bővül VW ID.3-asokkal

Most talán nem a legjobb időket éljük új autómegosztó szolgáltatások elindításához, a Volkswagent azonban ez sem tántorította el attól, hogy WeShare platformját közel egy éves csúszást követően Hamburgba is elvigye. A tisztán elektromos mobilitást kínáló szolgáltatás 2019 nyarán indult el Berlinben, de csak 2020 márciusáig tartott a szárnyalása, amikor is a koronavírus megjelenése, és a kijárás korlátozása miatt mintegy 50%-os visszaesést szenvedett el a forgalma.

A Volkswagen erre a szolgáltatási terület átmeneti kibővítésével, árcsökkentéssel, valamint az egészségügyi dolgozók számára nyújtott kedvezményekkel reagált, így a kedvezőtlen körülmények ellenére is növekedni tudott a cég. A VW elmondása szerint 2020 végére kétszer annyi felhasználója és fuvarszáma lett, mint a járvány előtt – jóval több, mint 100.000 fő regisztrált eddig a WeShare-re a német fővárosban.

Február 25-től Hamburgban is elérhetővé válik a szolgáltatás, ahol összesen 800 darab ID.3 villanyautót bérelhetnek majd ki az ügyfelek. A járműveket bárki használhatja, aki elmúlt 21 éves, és legalább egyéves, nemzetközileg is elfogadott vezetői engedéllyel rendelkezik. A WeShare úgynevezett free-floating rendszerben működik, azaz nincsenek kijelölt átvevőpontok, az autót a kijelölt működési területen belül bárhol le lehet tenni. A teljes bérlés digitálisan, mobiltelefonos applikáción keresztül történik.

Arról egyelőre nincs hír, hogy további terjeszkedés mikorra várható, de a VW továbbra is az európai nagyvárosokat célozza, így München, Milánó, Párizs, Madrid, Prága, és Budapest is várja a németek autómegosztójának megjelenését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.