Visszahívják a Mazda villanyautóját

Közel 12.000 darab tisztán elektromos MX-30-at kénytelen visszahívni Európában a Mazda, miután két problémát is felfedezett az autók működésében. Az egyik a motor vezérlőegységének hibája, amely a féklámpák kigyulladását okozza tolatáskor, annak ellenére, hogy a fékpedált nem nyomja le a sofőr. Ebben 11.774, 2020. május 19. és december 4. között gyártott példány érintett, ebből 3825 Németországban regisztrált – írja a Mazda Motors Deutschland GmbH.

11.261 MX-30-nál egy másik rendellenesség is tapasztalható, mégpedig az úgynevezett Motor Hill Assist rendszerben: „ha a jármű csúszós útfelületről (például jégről) nagy súrlódású felületre hajt, és a vezető fékez, akkor lehetséges, hogy a jármű a fék felengedése után elindul. Amint a féket ismételten benyomják, a motor nyomatéka ismét csökkenni kezd” – magyarázta a vállalat. Ilyen problémával kicsit rövidebb ideig, egész pontosan május 19. és november 17. között gyártották a villanyautókat.

Az AM001A belső kódnéven futó visszahívás során egy körülbelül 20 perces szoftverfrissítéssel orvosolják a hibákat a szervizben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.