Újra talpon az Opel Mokka-e gyártása

Már a tavalyi év végén nyilvánvalóvá vált, hogy az Opel Mokka tisztán elektromos változata sem lesz egy könnyen megszerezhető villanyautó, miután az elképesztő, és az Opel szerint váratlan kereslettel képtelen volt lépést tartani a gyártás. A szeptemberi megjelenést követően mindössze néhány hét alatt előre elfogyott a teljes első éves gyártásra tervezett darabszám a jármű bizonyos változataiból, így akik továbbra is rendelni akartak, azoknak legkorábban 2022 márciusára volt kitűzve a Mokka-e kiszállítása. Sajtóértesülések szerint 2021 elejére olyannyira kaotikussá vált a helyzet, hogy állítólag rendeléseket is törölt az Opel, mert képtelen volt kiszállítási dátumot mondani ügyfeleinek.

Német hírportálok azonban most arról számoltak be, hogy mindez már a múlté, és a Mokka-e valamennyi változata ismét rendelhető, 2021-es átadással. Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója interjúban beszélt arról, hogy a francia gyárban tett javításoknak köszönhetően sikerült felpörgetni a PSA CMP padlólemezére helyezett 100 kW teljesítményű villanyautó sorozatgyártását, így ismét teljes körűen elérhető a modell. Hozzátette, hogy a Mokka-e fogadtatása nemcsak a vásárlók részéről volt ennyire pozitív, hanem a kereskedők is „eufórikus” állapotban várják, merthogy ez az autó a márka magabiztosságának szimbóluma, mely mutatja az utat a jövő felé.

Lohscheller arról is beszélt, hogy az Opel számára az új valutává a CO2 vált, csak olyan modelleket tart meg, melyek hozzá tudnak járulni a cég környezetbarát jövőjéhez. A PSA Csoport könnyedén teljesítette az EU-s kibocsátási követelményeket, amiben az Opelnek is fontos szerepe volt. A CEO szerint a vállalatnak sikerült kettőt kiiktatni abból a három tényezőből, ami a leginkább akadályozza a villanyautózásra való átállást: a hatótávolságot, valamint a vételárat (nagyrészt az állami támogatásoknak köszönhetően) – már csak egy olyan töltőinfrastruktúra hiányzik, ahol az emberek azt érzik, bárhol, bármikor tölteni tudnak, fogalmazott Lohscheller .

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.