Főoldal » elektromos autó » Megduplázódik a Mercedes eSprinter hatótávja

Megduplázódik a Mercedes eSprinter hatótávja

2020 decemberében írtunk róla, hogy jelentős műszaki fejlődés vár a Mercedes-Benz eSprinter elektromos kisteherautóra, hiszen a következő generáció már egy vadonatúj, teljesen elektromos padlólemezzel kerül gyártásba. Hogy ez egészen pontosan milyen új specifikációkat jelent, azt egyelőre nem tudni, de a német vállalat most adott egy helyzetjelentést a jármű fejlesztéséről.

Az új eSprinter nemrég küzdötte át magát a téli teszt megpróbáltatásain: a svédországi Arjeplog környékén, akár mínusz 30°C alatti hőmérsékleten vizsgáztatták az állóképességét, ahol sikeresen megfelelt a mérnökök által támasztott elvárásoknak. Jobb is, ha a villanyfurgon időben hozzászokik a hóhoz és jéghez, merthogy az új generációval olyan új piacok is megnyílnak előtte, mint például Kanada, valamint immár az Amerikai Egyesült Államokban is kapható lesz a modell.

Az új padlólemeznek köszönhetően a vásárlóknak lehetőségük nyílik majd három akkuméret közül választani, ráadásul új kialakításokban is gyártható lesz az eSprinter, így alkalmas lesz például dobozos csomagszállítónak, platós kisteherautónak, csapatszállítónak, illetve mentőautónak is. A legfontosabb újdonság talán az, hogy konfigurációtól függően akár több mint a duplája is lehet az eSprinter hatótávolsága a mostaninak – a jelenlegi generáció 115-168 kilométert megy el egy töltéssel a gyártó által közzétett hivatalos adatok szerint.

A megújult eSprinter gyártása 2023 második felében indul a dél-karolinai Charlestonban az Egyesült Államokban, ezt követően pedig a németországi Düsseldorfban és Ludwigsfeldében.

A Mercedes-Benz 2025-től vezeti be a minden szegmenst lefedő tisztán elektromos padlólemezeit, felkészülve a belsőégésű motoros modellek kivonására 2030-ra. A haszongépjárművei alá tervezett platform a VAN.EA nevet viseli, és erre épülnek majd az elektromos kisteherautók harmadik generációi.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.