auto
2024. 02. 24. szombat

A Fisker Inc., Henrik Fisker formatervező és üzletember autógyártó vállalata tegnap bejelentette, hogy megnyitotta a foglalást második tisztán elektromos autójára is, amely a PEAR (Personal Electric Automotive Revolution) nevet viseli. A 250 dollár ellenében foglalható városi terepjáró fejlesztését még tavaly decemberben adta hírül a cég, amikor az is kiderült, hogy a Fisker szándéknyilatkozatot írt alá az Apple szerződéses gyártójaként ismertté vált Foxconnal a modell gyártására.

Az Apple partnerével építene közös autót Fisker

A sajtóközleményében ugyan nem tesz említést partneréről a Fisker, de azt elárulta, hogy a PEAR Ohio államban készül majd – itt található Lordstown városa, ahol nemrég a Foxconn megvásárolta a Lordstown Motors elnevezésű villanyautó-gyártó start-up létesítményét. Az együttműködés azt is jelenti, hogy a Fisker PEAR a tajvani Foxconn által 2020-ban bemutatott moduláris padlólemezt használja majd, bár műszaki jellemzőket egyelőre nem tudni. A PEAR forgalmazása 2024-ben indul, eleinte évi 250.000 darab készül belőle, és várhatóan 29.900 dollárról indul az Egyesült Államokban adók és támogatások nélkül.

Fisker PEAR

Az egyelőre nem tudni, hogy ez a modell is elérhető lesz-e Európában. Fisker első villanyautója, az Ocean február végén Barcelonában mutatkozik be először a kontinensünkön, és idén novemberben indul a sorozatgyártása a Magna osztrák gyárában.

Európában is bemutatkozik Fisker napelemes autója

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.