Eltörölték a villanyautó-vásárlás támogatását a britek

A brit kormány az elmúlt években fokozatosan csökkentette az elektromos meghajtású járművek vásárlásának ösztönzésére létrehozott, úgynevezett Plug-In Car Grant (PiCG) támogatási rendszerben kapható összeget, amiből már sejteni lehetett, hogy a villanyautó-vásárlás állami támogatása már nem fog hosszú ideig tartani. Ma egyetlen tollvonással teljesen meg is szűnt a brit villanyautós támogatás.

A brit kormány közleményben jelentette be, hogy az új autórendelésekre már nem vehető igénybe a támogatás, amelynek összege egyébként a legutolsó, tavaly decemberi módosítás óta 1500 font volt, és csak a 32.000 fontnál alacsonyabb kiskereskedelmi vételárú modellek vásárlása esetén járt.

A rendszert 2011-ben vezették be az országban, hogy elősegítse az elektromobilitás terjedését – azóta közel félmillió elektromos autó megvásárlásához biztosított támogatást. Míg 2011-ben egész évben kevesebb mint 1000 villanyautót regisztráltak az utakon, addig 2022-ben már ennek majdnem százszorosát, és még csak öt hónap telt el. Napjainkban már a fogyasztók által vásárolt új autók több mint fele tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtású.

A döntéshozók kiemelik, hogy a támogatás összegének és az általa lefedett modellek számának egymást követő csökkentése csekély hatással volt a gyorsan növekvő eladásokra vagy a gyártott modellek folyamatosan bővülő választékára, ezért úgy vélik, hogy a brit autópiac már elég érett ahhoz, hogy állami támogatás nélkül is folytatódjon ez a lendület. A kormány most az elektromos járművekre való átállás fő akadályaira összpontosítja a finanszírozást, ideértve a nyilvános töltést és más közúti járművek vásárlásának támogatását, ahol az elektromosra váltás további fejlesztéseket igényel. Ehhez egy 300 millió fontnyi összeget csoportosít át a kormány a konnektoros taxik, motorkerékpárok, tehergépjárművek, és kerekesszék szállítására alkalmas járművek vásárlásának támogatására.

Ami a PiCG végét jelenti, minden eddig beérkezett támogatási kérelem el lesz bírálva, és ahol a bejelentés előtti 2 munkanapon belül eladtak egy autót, de még nem nyújtottak be támogatási kérelmet a márkakereskedések részéről, a tulajdonos ott is jogosult lesz a támogatásra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.