Főoldal » elektromosautó-töltés » Indukciós autótöltőket fejlesztő cégbe vásárolta be magát a Siemens

Indukciós autótöltőket fejlesztő cégbe vásárolta be magát a Siemens

25 millió dollár befektetésével kisebbségi részesedést szerzett a Siemens a vezeték nélküli elektromosautó-töltés egyik vezető vállalatában, az amerikai székhelyű WiTricity-ben. A Siemens számításai szerint az indukciós töltőberendezések piaci értéke 2028-ra eléri a 2 milliárd dollárt Európában és Észak-Amerikában, az új együttműködés azt a célt szolgálja, hogy közösen áthidalják az elektromos személy- és könnyű haszongépjárművek vezeték nélküli töltésének globális szabványosításában tapasztalható hiányosságokat, lehetővé tegyék a járművek és az infrastruktúra közötti átjárhatóságot, valamint támogassák a piacra jutást. Emellett a felek együttműködnek a vezeték nélküli töltőrendszerek műszaki fejlesztésének előmozdítása érdekében.

Forrás: Siemens

Az indukciós töltés lényege, hogy a földre vagy a földbe szerelt töltőpad energiát ad át az akkumulátornak az elektromos jármű aljára rögzített fogadótekercsen keresztül. Nincsenek mozgó alkatrészek vagy fizikai csatlakozó, ehelyett egy mágneses mező továbbítja az energiát a töltőlap és a jármű tekercse között, amikor a jármű a töltőpad felett van. Mindez teljesen automatikusan történik, azaz a sofőrnek kiszállnia sem kell az autóból. A rendszer rezonáns indukciót használ a töltő és a vevő között annak érdekében, hogy nagy hatékonyságot biztosítson különféle hasmagasságon, az alacsonyan fekvő sportautóktól a SUV-kig. Az eddig fejlesztések tanulsága szerint a vezeték nélküli töltés hatásfoka nem alacsonyabb, mint a vezetékesé.

A WiTricity számos kísérleti projekthez biztosítja a töltőtechnológiát, nemrég pedig bejelentette, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba hoz egy olyan csomagot, amellyel bizonyos autótípusokat alkalmassá lehet tenni indukciós töltésre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.