Áresés várható az aksik alapanyagainál

Az elektromos autók gyártása kapcsán korábban az akkugyárak hiányáról beszéltünk a megoldandó kihívások első helyén. Mára a helyzet változott és már sokkal inkább az akku-alapanyagok, illetve azok kitermelésének felpörgetése vette át a vezető helyet. Bár általában 4-5 év múlva tartják esedékesnek a kibontakozó hiányt, a háborús helyzet ízelítőt adott abból, milyen amikor sokszorosára emelkedik egy-egy fontos összetevő ára.

A Goldman Sachs szerint viszont ez nem tart örökké, esni fognak az árak.

Működik a kapitalizmus

A kapitalista gazdaságokban, ha valamire nagy a kereslet, az bevonzza a befektetőket és előbb-utóbb jelentősen megnő a keresett termék gyártásának mennyisége, ami pedig gyakran vezet a hiányból hirtelen túltermeléshez. Nagyjából így lehetne összefoglalni az elemzők teóriáját.

Lítium kitermelés Chilében, Forrás: Business Insider

A kobalt, a nikkel és a lítium a három fő fém, amit nagy mennyiségben fognak a nagyobb hatótávú és teljesítményű villanyautók NMC/NCA cellái igényelni, és bár ezek ára a közelmúltban sokszor az egekbe szökött, a következő két évben esni fog – így a Goldman szakértői. Véleményük szerint a befektetők tökéletesen tisztában vannak vele, hogy az akkumulátorokhoz szükséges fémeknek kulcsfontosságú szerepük lesz a 21. század gazdaságában, és ennek megfelelően jelentősen megnőttek az ezirányú beruházások. Ezek az anyagok alapvetően rövidtávú üzletek, azonnali áras tranzakciók keretében cserélnek gazdát, azonban most a piac hosszútávú befektetésnek tekinti őket, ami árazási hibákhoz vezetett.

Az elemzők azt mondják, hogy a beruházások mennyisége megelőzi a piaci igény felfutását, ezért komoly árkorrekció fog bekövetkezni. A lítium ára például 60 ezer dollár fölé emelkedett, majd 54 ezer dollár alá esett idén, de 2023-ban a 16 ezres árat is elképzelhetőnek tartják.

Ám ez az állapot sem tart majd örökké, a Goldman Sachs csapata is egyetért azzal, hogy az évtized második felében ismét fordul majd a kocka és nagyobb lesz az igény az akkumulátorok alapanyagaira, mint a kínálat. 2024 után újabb áremelkedés várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.