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
auto
2024. 04. 17. szerda

Jelentős elektronikai fejlesztéseket célzott meg a VW a Trinityvel

elektromos autó

A VW Csoport Cariad nevű leányvállalata felel a vállalat autóinak szoftveréért – ők fejlesztették ki az MEB platformos autóik, így például az ID család rendszereit is.

A fejlesztők már a következő generációs Artemis, illetve Trinity modelleken dolgoznak, és nagy változásokra készülnek.

Aktív részvétel

A dpa hírügynökség készített interjút a VW Csoport számítástechnikai hardverfejlesztésekért felelős vezetőjével, Klaus Hofmockellel, amit mi az Automobilwoche tolmácsolásában vettünk át és foglalunk össze.

A német szakember elmondta, hogy az önvezetés, a modern infotainment rendszerek, és a folyamatos szoftverfrissítés a korábbiaknál sokkal nagyobb teljesítményű fedélzeti elektronikát tesznek szükségessé az autókban, ezekhez pedig szabványosított mikrocsipekre és erős processzorokra van szükség. Ettől egyébként faramuci módon a költségek is csökkenek, és az ellátási lánc menedzselése is egyszerűbb lesz.

Kulcsfontosságú, hogy a vezérlőegységek különböző fajtáinak számát csökkentsék a járművekben, hiszen ma egy jól felszerelt modellben akár 100 külön egység is lehet – hozta a példát Hofmockel. Központosítani kell a vezérlést – magyarul sok speciális, külön egy-egy célra gyártott hardver helyett sokkal kevesebb, általános, nagy teljesítményű egység kell, egészítjük ki mi a szavait, a vállalat korábbi nyilatkozatai és prezentációi alapján. Így ahogy az interjúban fogalmaz, jóval egyszerűbb lesz a szoftverfrissítés, a karbantartás, és a beszállítók kezelése is.

Forrás: Bosch

A VW azonban ezekben a fejlesztésekben már aktív résztvevő, nem pedig egyszerű megrendelő akar lenni. A szakember elmondta, hogy abban még nem gondolkoznak, hogy teljesen önállóan fejlesszenek ki egy mikrocsipet, de kiválasztott beszállítóikkal, a Bosch-sal, és a Qualcomm-mal közösen akarják megalkotni az új hardvereket.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 – a vállalat új zászlóshajójának blokkdiagrammja.

Első körben a Qualcomm meglévő csipjeiből fognak válogatni, amit mi csak üdvözölni tudunk, amennyiben ez modernebb, gyorsabb hardvert jelent. A partner ugyanis a világ egyik legnagyobb ARM SoC fejlesztője, azaz a zsebünkben lapuló okostelefonok nagy részében az ő általuk tervezett vezérlőegységek lapulnak. Ezek nagy teljesítményű, rendkívül alacsony energiafogyasztású és magasan integrált eszközök, ami annyit tesz, hogy egy darab szilícium lapkán található szinte minden ami a telefon agyát adja, így például a processzor és grafikus magok, a mobilkapcsolatért, a Wi-Fi-ért és a Bluetoothért felelős modem, és a különböző szenzorok jeleinek feldolgozó áramkörei is. Reméljük a VW egy friss, újabb generációs típust választ.

Később azonban Hofmockel szerint készek lesznek már arra is, hogy dedikált, az ő igényeiknek megfelelő lapkát tervezzenek a partnerrel közösen – ami a szoftver és a hardver tökéletes együttműködését vetíti előre. A vezető szerint a jövő autója egy négy keréken guruló nagy teljesítményű számítógép, amihez erős, de hatékony, takarékos mikrocsipek kellenek.

Ma már ott tartunk – tette hozzá a Cariad hardverfejlesztési vezetője -, hogy egy elektronikai beszállítóknak 5 évre előre (!) meg kell mondanunk, hogy melyik félvezetőből mikor mennyit akarunk rendelni. Egyes régebbi, hagyományos eszközöket szállító beszállítóinkkal a mostani kapcsolataink kifutnak, véget érnek majd. Mostantól arról szól a történet, hogy a nagy teljesítményű félvezetőket teljes mélységükben megértsük.

Hogy ezeket a szavakat mennyire komolyan kell vennünk, arra a legjobb példa, hogy Herbert Diess, a VW Csoport vezérigazgatója személyesen felügyeli a Cariad tevékenységét.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.