Főoldal » elektromos autó » Búcsúzik a Smart legkisebb villanyautója

Búcsúzik a Smart legkisebb villanyautója

A német smart-emotion.de hírportál értesülései szerint 2023 áprilisának végén végleg lezárja kétszemélyes elektromos autójának értékesítését a Smart. Habár ezt követően új rendeléseket többé már nem lehet majd leadni, az EQ fortwo és annak kabrió változata még 2024 közepéig gyártásban marad a már véglegesített rendelések teljesítéséhez.

Úgy tudni, hogy az apró villanyautó egy limitált darabszámú Final Edition verzióban fut ki a német piacról, amelyből összesen 150 darabot kínálnak a márka kereskedéseiben. Ez mind műszakilag, mind dizájnban megegyezik a testvéreivel, mindössze egy matrica, és az egyedi mintájú váltókar adja a különlegességét.

Az EQ fortwo egyébként az utolsó zéró kibocsátású modell a márka korábbi generációs kínálatából, miután a négyszemélyes EQ forfour sorozatgyártása 2021 decemberében befejeződött. A két kisautó kivezetése a Smartnál bekövetkező korszakváltás következménye: a márka immár a Mercedes-Benz és a kínai Geely-vel alapított közös vállalkozásban épít villanyautókat a Geely műszaki architektúráját felhasználva.

Az együttműködés első terméke, a Smart #1 tavaly áprilisban mutatkozott be a SEA padlólemezen, a márkától megszokottnál lényegesen nagyobb méretekkel. Az alapmodellt egy 200 kW-os villanymotor hajtja a hátsó kerekeken keresztül, a 66 kWh-s akku pedig körülbelül 440 kilométeres hatótávot biztosít az autónak.

A nemrég kiszivárgott fotók és információk alapján azt is tudni, hogy hamarosan újabb modell érkezik a Smart kínálatába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.