Főoldal » elektromosautó-töltés » Ilyen kábellel már egy teherautót is pillanatok alatt feltöltünk

Ilyen kábellel már egy teherautót is pillanatok alatt feltöltünk

Számos korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az elektromos meghajtás fokozatosan beszivárog a nagy távolságú teherszállításba, és minden olyan közlekedési módba, ahol a nagy kapacitású akkumulátor rövid ideig tartó feltöltése extrém magas, megawattos léptékű töltési teljesítményt igényel. Amerikában már letelepítették az első megawattos töltőket a Tesla Semi (és a Cybertruck) számára, de már Európában is tesztelnek elektromos teherautók számára fejlesztett töltőállomásokat, 2024-ben pedig a MAN piacra dobja a legalább egy MW teljesítménnyel tölthető járművét. Ez azonban még közel sem a plafon.

A svájci Huber+Suhner a napokban bemutatta legújabb termékét, a Radox MCS1500 nevű töltőkábelt, amely 1500 amperen akár 2250 kilowatt teljesítmény folyamatos leadására is képes. A kábel jelenleg prototípus fázisban van, de a vállalat elmondása szerint már számos laboratóriumi teszten bizonyított, a következő hetekben pedig egy amerikai és egy németországi vásáron is kiállítják. Az érdeklődő partnerek már megrendelhetik saját tesztelésre.

A 2,25 MW-ra tervezett kábel egyébként a Huber+Suhner többi folyadékhűtéses megoldásának skálázható moduláris technológiai alapját használja, és már a következő szint is fejlesztés alatt áll: 3000 amperen akár 4,5 MW átadására lesz alkalmas. A CharIn MCS (Megawatt Charging System) szabványa egyébként jelenleg 3,75 MW-os plafonra van tervezve.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.