Bemutatták a Tesla Model 3-at

Magyarországi idő szerint április 1-én hajnalban leleplezték a Tesla rég várt elérhető árú autóját a Tesla Model 3-at. „Az ember felegyenesedése óta nem volt ilyen magas a levegő CO2 tartalma, mint napjainkban, így nagyon fontos a világ jövője szempontjából, hogy felgyorsítsuk az átállást egy fenntartható közlekedési formára” – kezdte a bemutatót a cég alapítója és vezetője, Elon Musk. Az Egyesült Államokban évente 53 ezer ember hal meg közlekedésből származó környezetszennyezéshez köthetően, ezért is elkerülhetetlen az átállás.

Tesla Model 3 bemutató: rekord magas CO2 szint

Tesla Model 3

A találgatásoknak vége. Az autó ára az állami ösztönzők levonása előtt 35 ezer dollár lesz, ami tartalmazni fogja az autopilot rendszer elemeit és a Supercharger használati lehetőséget is. A korábbi Teslákhoz hasonlóan a Tesla Model 3 sem fog ott ragadni a közlekedési lámpánál, hiszen az alap modell is 6 másodpercen belül éri majd el a 100 km/órás tempót, de ennél lesz jóval gyorsabb kivitel is. A hatótáv legalább 215 mérföld, vagyis 346 km.

Tesla Model 3

A Tesla Model 3 belső terének kialakításánál 5 utas kényelmes elhelyezése volt a cél. Mivel az autó orrába nem kerül benzinmotor, az első üléssort előrébb tudták tolni, így hátul is jelentős lábtért lehetett kialakítani. A Model S és a Model X után a Tesla Model 3 is első és hátsó csomagtartóval készül, és belefér egy 7 láb (~2,1 m) hosszú szörfdeszka is. A biztonság ennél a modellnél is kiemelten fontos volt a Teslának, így a Model 3 minden tesztben eléri majd az 5 csillagos minősítést.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már Európában is vezeti az eladási listát a Model S

Tesla Model 3

Az összes Tesla Model 3 alkalmas lesz a cég Supercharger hálózatának használatára. Jelenleg 3608 ilyen töltőpont van a világon, de 2017 végéig ezek száma eléri a 7200-at. Ugyanekkorra a célállomási töltők száma is eléri majd a 15 ezret, így éttermeknél, szállodákban és bevásárlóközpontokban is lehet majd tölteni a Teslákat.

Tesla Model 3

A Tesla jelenleg 215 bemutató és szervizpontot üzemeltet világszerte, de ezek számát jövő év végéig 441-re növelik, így minden nagyobb városban (Budapest?) elérhető lesz egy ilyen központ.

A Tesla fremonti (Kalifornia) gyárában évi 500 ezer autó gyártására van kapacitás, de ennyi autó elkészítéséhez óriási akkumulátormennyiségre van szükség. A Gigafactory építése a tervek szerint halad, így ezzel várhatóan nem lesz gond. A Tesla akkugyára a világ legnagyobb alapterületű épülete, térfogatot tekintve csak a Boeing gyára nagyobb nála. „Ebben a gyárban több lítium-ion akkumulátor készül majd, mint az összes többi gyárban együttvéve.” – emelte ki a Gigafactory jelentőségét Musk.

A korábbi terveknek megfelelően az autó 2017 végétől lesz elérhető, de mostantól a https://model3.tesla.com oldalon is előrendelhető. A bejelentést megelőzően leadott rendelések száma meghaladta a 115 ezret.

A Tesla mesterterv

A Tesla kis gyártó az autóipar mamutjaihoz képest, így egy teljesen új technológia bevezetése mellett csak egy nagyon jól kidolgozott terv segítségével volt képes megvetni a lábát a piacon.

EZT OLVASTAD MÁR?  A világ legnézettebb műsorában reklámozza villanyautóit az Audi

Tesla mesterterv

A mesterterv a Roadsterrel, a világ első kívánatos elektromos autójával kezdődött. Évi mindössze 500 darab készült belőle és drága is volt, de megmutatta a világnak, hogy lehet szép és gyors elektromos autót gyártani. Ez az autó készítette elő az utat olyan jóval nagyobb projektetknek is, mint a Chevrolet Volt (Opel Ampera) vagy a Nissan LEAF.

Ezt követte a Model S, a közepes mennyiségben gyártott valamivel olcsóbb autó. Ez az autó nem csak a leggyorsabb sorozatgyártott szedán lett, de megmutatta a világnak, hogy lehet tisztán elektromos hajtásra praktikus hatótávú, vonzó családi szedánt építeni.

Mivel az utóbbi időben megnőtt az igény az SUV formátum iránt, a Model S platformjára elkészült a Model X, ami pénzügyileg biztosította, hogy a mesterterv utolsó elemén, a tömegeknek készülő Model 3-on dolgozzanak.

Elektromos autót használsz?