Ebben (is) jobb a Nissan LEAF a Tesla Model S-nél

„Mekkora hegyről kellene legurulni ahhoz, hogy teljesen fel lehessen tölteni egy Tesla Model S akkumulátorát?”

Ezt a kérdést kapta a napokban az Engineering Explained csapat, amire azonnal le is csaptak, hogy egy tábla mellett kiszámolják. A példa során egy 60 kWh-ás akkupakkal, és 60%-os hatékonyságú regeneratív fékezéssel kalkuláltak. Ezt mutatja be az alábbi videó:

Persze a kérdés teljesen teoretikus, és ahogy kiemelik egy csomó mindent nem is vettek számításba, de mégis érdekes elgondolkodni ezen. A rossz hír, hogy nincs olyan magas hegy a Földön, amiről legurulva ez az akkupakk feltölthető lenne. A légellenállást és a gördülési ellenállást kihagyva is nagyjából a Mount Everest magasságának duplájára kellene felvinni az autót, hogy a tengerszinthez legurulva teli akkumulátorral találjuk magunkat.

A jó hír ezzel szemben az, hogy ha egyszer megépítik az utat a legmagasabb csúcsról a tengerhez, akkor azon legurulva akár még a 30 kWh-ás Nissan LEAF is fel fog tudni töltődni. Lám-lám, nem mindenben a Tesla Model S a legjobb. 🙂

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?