A CHAdeMO-nál is gyorsabban terjed a CCS?

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a legnépszerűbb DC töltési szabvány a CHAdeMO, hiszen világszinten 13.500 töltőn van már ilyen csatlakozó. Bár 2016-ban 35%-os volt a növekedés, a CHAdeMO szövetségnek így is 8 évre volt szüksége, hogy elérje ezt a számot. A vetélytárs világszerte a CCS, ami 2016-ban még ennél is nagyobb, 55%-os növekedést ért el Európában. A főleg Európai autógyártók által preferált (bár az amerikai verziót használja az új Chevrolet Bolt is) CCS-ből már 2800 található kontinensünkön, pedig 2016-ot még csak kb. 1800 töltővel indítottuk. A bővülési ütem figyelemre méltó, bár bőven van honnan fejlődjenek. A CHAdeMO-ból 2016-ban világszinten még mindig többet állítottak használatba, mint amennyi CCS töltő összesen van Európában. Sajnos a CCS egyéb kontinenseken való terjedéséről nincs adatunk, de Európai gyártók szabványaként valószínűleg már kontinenseken sincs nagyobb növekedés. Az európai CCS töltők többsége egyébként az Egyesült Királyságban (591) és Németországban (516) található, de számottevő mennyiség van még Norvégiában (316), Franciaországban (276) és Svédországban (214) is. A szomszédos Ausztriában 133, Szlovákiában 23, míg nálunk 11 ilyen töltő üzemel. Idehaza sajnos a legnagyobb baj a területi eloszlásukkal van, hiszen a 11 töltőből 9 Budapesten található, míg vidéken csak Győrben és Pécsett lehet BMW-t és Volkswagent villámgyorsan tölteni.

150 kW-os EVtec Espresso&Charge villámtöltő

A CCS szabvány Európán kívül a Type1, Európában pedig a Type2-es csatlakozó kibővítésével kínál egyenáramú villámtöltési lehetőséget az elektromos autóknak. Ennek előnye a CHAdeMO-val szemben, hogy az autókra nem kell külön AC és DC töltőcsatlakozó, a kétfajta töltés egyetlen kombinált aljzattal is megoldható. Jelenleg mindkét szabvány esetén 50 kW a legelterjedtebb teljesítmény, hiszen ennél többet kevés autó tud felvenni. A CHAdeMO esetén a szabvány legújabb verziója lehetővé tenné a 150 kW-os töltést is, míg a CCS esetén már több társulás is 350 kW-os töltési teljesítményről beszél.

A

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?