A Teslakat is érinti a Takata botrány

Úgy tűnik, hogy bármennyire is próbál különbözni a Tesla, a többi gyártótól, vannak dolgok, amik alól nem tudja kivonni magát. Ilyenek a beszállítóknál becsúszó milliárdos nagyságrendű hibák. Az utóbbi idők legismertebb és legtöbb autógyártót érintő bakiját a légzsákokat gyártó japán Takata követte el, de nem is egyszer, hanem éveken keresztül. A botrány 2013-ban robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy a légzsákok kinyílásakor apró fémdarabkák repülhetnek az utasok felé. Eredetileg 2 halálesetet és 30 sérülést írtak a hibás alkatrészek számlájára, de azóta 11 halálesetről és 189 sérülésről derült ki, hogy köze lehet ezekhez az alkatrészekhez.

Szinte nincs olyan gyártó, amely több kevesebb autóval ne lenne érintett. A Tesla most e-mailben értesítette a 2012-ben gyártott Teslák tulajdonosait, hogy az ő autóikban is ki fogják cserélni a légzsákokat. Az illetékes amerikai hivatal (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) csak a magas páratartalmú klímával rendelkező államokban írta elő a cserét, de a Tesla az összes 2012-es Model S-ben vállalja a javítást, függetlenül attól, hogy az autót hol használják. Bár a hiba potenciálisan a 2013-tól 2016 végéig gyártott Model S-eket is érintheti, ezekben a cseréről később intézkednek. A 2012-es Tesla Model S tulajdonosoknak most nincs más dolguk, csak várni, hogy a gyártó felvegye velük a kapcsolatot. A probléma a Roadstereket, a Model X-eket és a 2016 végétől gyártott Model S-eket nem érinti. A botrányban több tízmillió autóban kell légzsákokat cserélni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?