Új Nissan LEAF: 265 km-es valós hatótáv?

Még közel másfél hónap van a kívül-belül frissített új Nissan LEAF bemutatásáig, de már kezdenek szivárogni a részletek. Ezek egy részét a Nissan a saját hivatalos csatornáin keresztül publikálja, másik részének megosztását rábízza az új modellt váró nagyközönségre. Legutóbb a hivatalosan bejelentett e-Pedal funkcióról írtunk, most pedig a cég tesztmérnökei engedtek oda egy rajongót az autóhoz, hogy elkészítse az aktuális heti „kémfotókat”.

(fotók: Nicolas Dufresne)

A helyszín ezúttal Franciaország, ahol egy spanyol rendszámú, erősen körbematricázott új Nissan LEAF volt az egyébként szintén LEAF-et használó paparazzo áldozata. A töltési célból egy autópálya pihenőben leparkoló autóról a fotók és a történet alapján több információ is kikövetkeztethető.

Talán nem lesz annyira megosztó, mint a mostani modell

Az egyik és legfontosabb a hatótáv. Az új Nissan LEAF hatótávjáról illetve az akkucsomag kapacitásáról a Nissan még nem árult el semmit, így egyelőre a sötétben tapogatózunk. Az álmok 40 kWh-tól 60 kWh-ig terjednek. Sokan egy Bolt / Model 3 riválist várnak a japánoktól, míg mások úgy érzik, hogy a Nissan továbbra is a fokozatos kapacitásnövelés taktikáját alkalmazza.

99%-os töltéssel 265 km autópálya tempóval?

A most lőtt egyik fotón az autó műszerfalának központi kijelzője is látható, amin 99%-os töltöttség mellett az autó 265 km-es hatótávot jósol. Mivel tudjuk, hogy a mostani Nissan LEAF feltöltött akkumulátornál az utolsó néhány tíz km fogyasztása alapján kalkulálja a megtehető hatótávot (és feltételezzük, hogy a Nissan ezen nem változtat), akkor azt lehet megállapítani, hogy a tesztelők által választott sebességgel az autó a következő töltőig kb. 265 km-t lesz képes megtenni. Ha az autót autópályán használták, és 130 km/h-ás tempót diktáltak légkondicionálót is használva, akkor 15 kWh/100 km-es fogyasztás mellett 40 kWh felhasználható kapacitású akkumulátorcsomag lehet az autóban (amit a gyár később akár 42-44 kWh-ásként is hirdethet). Ha a töltés előtt ennél kisebb tempóval mentek, akkor az autó beérhette 12-13 kWh-val is, de akkor az akkucsomag még a 40 kWh-át sem érné el, ami valószínűleg csalódást okozna a legtöbb LEAF rajongó számára. Ha 130 km/h-ás tempó mellett az autó 18-19 kWh/100 km-es fogyasztást produkál, akkor az akkucsomag lehet akár 50 kWh-ás is, viszont akkor a LEAF fogyasztása nem lesz versenyben a most egyfajta etalonnak számító Hyundai Ioniq fogyasztásával.

A kisebb, narancs színű fedél alatt akár egy Type2-es csatlakozó aljzat is elférne. Vajon 3 fázisú töltési lehetőség is lesz mögötte?

Az új Nissan LEAF most megjelent fotóin a másik érdekesség a töltőcsatlakozó. Sokáig kérdés volt, hogy a Nissan Európában átvált-e a helyi gyártók által favorizált CCS Combo csatlakozóra. Ez a kérdés úgy tűnik, hogy nem kérdés tovább, hiszen a teszten használt autóba továbbra is a japán fejlesztésű CHAdeMO csatlakozóformátum került. A másik csatlakozó viszont valószínűleg változni fog. A Japánban és Amerikában elterjedt Type1 csatlakozót nálunk valószínűleg Type2 csatlakozó váltja. Sajnos a fotón csak a becsukott fedél látható, de ennek méretéből arra lehet következtetni, hogy az egy a Type1-nél nagyobb, Type2-es aljzatot takar. Az ezekből a fotókból végképp nem derül ki, hogy a Type2 csatlakozón túl változtatnak-e mást az AC töltési lehetőségen, de az új csatlakozóval lehetővé válna a fázisonként 16A-es három fázisú töltés is.

Nektek mi a véleményetek?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?