Így épül a Tesla Gigafactory

A Tesla gigantikus nevadai akkumulátorgyárában már egy éve folyik a cellák gyártása, pedig az épületnek az induláskor még csak egy apró töredéke állt. A számítógéppel megrajzolt végleges épületet akkor még nagyon nehéz volt elképzelni a sivatag közepén. Hogy mennyire nagy projektről van szó az is mutatja, hogy a folyamatosan zajló építkezés ellenére még csak most értek a 30%-os készültségi szinthez. Az épület most 176 ezer m2-t foglal el, és több szinten összesen 455 ezer m2 gyártási területet biztosít. Ha 2020 környékén elkészül, akkor a tervek szerint ez lesz a világ legnagyobb alapterületű épülete.

(forrás: Planet.com)

A napokban a Planet nevű cég tett közzé műholdfotókat az elmúlt egy évből, amin jól követhető az épület növekedése. A fotókon nem csak az épület növekedése, de az ott folyó gyártás felfutása is jól látható. Az első képeken még alig állt jármű az épület körül, míg a legutolsó fotókon már autók ezrei borítják az átmenetileg kialakított parkolókat.

A gyárban 2016 elején kezdték az első generációs Powerwall és Powerpack akkumulátorokhoz való cellák gyártását, de később átálltak a következő generációs Powerwall és Powerpack szekrényekben használt 2170-es cellák gyártására. Idén év elejétől ugyanezt a formátumot, de feltehetően más összetételt használva gyártják a Tesla Model 3-hoz szükséges akkumulátorokat is. A Gigafactory 2018 végére tervezi elérni a 50 GWh-ás éves gyártási kapacitást, amit 2020 végére 150 GWh-ra terveznek felfuttatni.

Tesla Gigafactory (2017. július) (fotó: Ron Hutchings)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?