Már idehaza is rendelhető a 40 kWh-ás Nissan e-NV200

Ha villanyautózásról van szó, a Nissan nem feledkezik meg a nagyobb baráti társaságokról és a népes családokról sem, ugyanis nincs is annál jobb, mint egy tágas kisbuszban elindulni nyaralni anélkül, hogy minden pénzünket benzinre kelljen költenünk. A tisztán elektromos meghajtású e-NV200 névre keresztelt modell 2014-ben került piacra egy 24 kWh-s akkumulátorral, most viszont egy nem is kicsi hatótávnövelés után új változatban is kapható lesz az autó, melyet január eleje óta Európa egyes részein meg is lehet már rendelni.

Az immáron 40 kWh-s aksival rendelkező furgonra mától Magyarországon is felvesznek rendeléseket, az autók pedig tavasszal kerülhetnek a megrendelők birtokába. Csakúgy, mint a Nissan Leaf esetében, először most is a limitált kiadású 2.Zero változatot lehet lefoglalni, és a leendő tulajdonos választhat, hogy kétüléses kisteherautóként, vagy a 7 személy befogadására alkalmas Evalia változatként kéri a járművet. Mindkét modell alapfelszereltségéhez hozzátartozik a rádió, CD-, és MP3-lejátszó, légkondi, elektromos tükrök, ködlámpák, navigációs rendszer, tolatókamera, és egy 6,6 kW-os fedélzeti töltő is.

Az új akkumulátor egy 60%-os növekedést eredményezett a hatótávban az e-NV200 korábbi változatához képest, aminek köszönhetően a kocsi 280 kilométert képes megtenni két töltés között a NEDC szerint, valós körülmények között pedig 193 kilométer a becsült hatótávja. Más változtatás nem történt az autón, így továbbra is a korábbi Leaf-től átörökölt hajtáslánc biztosítja a működést a 108 lóerős villanymotorral, ami egy közel 125 km/h-s végsebességet enged az autónak, a töltést pedig CHAdeMO csatlakozón keresztül tudjuk kivitelezni.

Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos autókért felelős igazgatója így foglalta össze az e-NV200 szerepét a közlekedés megtisztításában:

„A nagyobb hatótávjának, optimális méretű rakterének és egyéb dimenzióinak köszönhetően a feljavított 40 kWh-s e-NV200 egy tökéletes megoldást kínál a városi csomagszállításra. Tekintve a hatalmas légszennyezést és torlódást amit a futárok okoznak, különösen a városközpontokban, az általuk okozott CO2 kibocsátás csökkentése elengedhetetlen része a fenntartható jövő megteremtésének.”

A dobozos e-NV200 (furgon) 2.Zero kivitelben nettó 9.600.000 forint (bruttó 12.192.000 forint), míg a 7 üléses Evalia ugyanezzel a felszereltségi szinttele bruttó 13.200.000 forint. A másfél millió forintos állami támogatás érvényesítése után az árak bruttó 10,7 illetve 11,7 millió forinton állnak meg. Az autó hagyományos alkatrészeire 3 év vagy 100.000 km, az elektromosautó alkatrészekre 5 év vagy 100.000 km, az akkumulátor kapacitásra pedig 8 év vagy 160.000 km garanciát vállal a Nissan. Ez utóbbi keretében a gyártó vállalja, hogy 8 év vagy 160 ezer km alatt nem tűnik el több, mint 3 pálcika az akku kapacitását jelző 12-ből a műszerfalon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.