Főoldal » zöld rendszám » Ingyenes a parkolás Hévízen, de nem mindenhol!

Ingyenes a parkolás Hévízen, de nem mindenhol!

Nem tudjuk, hogy milyen összeesküvések állnak a háttérben, de valahogy sosem jut el az országos média szintjére, amikor egy zölden gondolkodó városvezetés megpróbálja a lakókat és a városba érkezőket a tisztább közlekedés felé terelni, és ingyenessé teszi a zöld rendszámos autók számára a parkolást a közterületi parkolókban. Hévízről sem tudtuk, pedig már 2017. november 1. óta nem kell a településen fizetni a parkolásért annak, aki tisztán benzines vagy dízeles füstokádó szörny helyett zöld rendszámos, teljesen vagy részben elektromos autóval jár a városban. A helyi parkolási rendelet szerint az I. parkolási zóna (Széchenyi utcai, sorompóval zárt nagy parkoló) kivételével mindenütt ingyenes a parkolás az ilyen autókkal.

Ingyenes parkolás Hévízen zöld rendszámmal. (fotó: egy olvasónk)

Hévíz egyébként nem pályázhatott az önkormányzatok számára kiírt pályázaton, mert a lakosságszám nem éri el a 15 ezer főt. Ennek ellenére már áll egy egyelőre nem működő elektromos töltő a településen, ami megint csak jó jel a villanyautóval közlekedők számára.

A Hévízhez hasonló turisztikai célpontok parkolóiban létfontosságú az alacsony költséggel telepíthető váltakozó áramú elektromos autó töltők megjelenése. A látogatók autói ezekben a parkolókban jellemzően órákig állnak, így van idő a töltésre (így a legtöbb helyre elég 1×32A-es töltő), és a nap végén az autósok teletöltött akkuval, időveszteség nélkül indulhatnak haza. Az ilyen töltőkkel jelentősen csökkenthető az autópályák és főutak mentén drágán letelepíthető villámtöltők terheltsége.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.