Ingyenes a parkolás Hévízen, de nem mindenhol!

Nem tudjuk, hogy milyen összeesküvések állnak a háttérben, de valahogy sosem jut el az országos média szintjére, amikor egy zölden gondolkodó városvezetés megpróbálja a lakókat és a városba érkezőket a tisztább közlekedés felé terelni, és ingyenessé teszi a zöld rendszámos autók számára a parkolást a közterületi parkolókban. Hévízről sem tudtuk, pedig már 2017. november 1. óta nem kell a településen fizetni a parkolásért annak, aki tisztán benzines vagy dízeles füstokádó szörny helyett zöld rendszámos, teljesen vagy részben elektromos autóval jár a városban. A helyi parkolási rendelet szerint az I. parkolási zóna (Széchenyi utcai, sorompóval zárt nagy parkoló) kivételével mindenütt ingyenes a parkolás az ilyen autókkal.

Ingyenes parkolás Hévízen zöld rendszámmal. (fotó: egy olvasónk)

Hévíz egyébként nem pályázhatott az önkormányzatok számára kiírt pályázaton, mert a lakosságszám nem éri el a 15 ezer főt. Ennek ellenére már áll egy egyelőre nem működő elektromos töltő a településen, ami megint csak jó jel a villanyautóval közlekedők számára.

A Hévízhez hasonló turisztikai célpontok parkolóiban létfontosságú az alacsony költséggel telepíthető váltakozó áramú elektromos autó töltők megjelenése. A látogatók autói ezekben a parkolókban jellemzően órákig állnak, így van idő a töltésre (így a legtöbb helyre elég 1×32A-es töltő), és a nap végén az autósok teletöltött akkuval, időveszteség nélkül indulhatnak haza. Az ilyen töltőkkel jelentősen csökkenthető az autópályák és főutak mentén drágán letelepíthető villámtöltők terheltsége.

EZT OLVASTAD MÁR?  Bátraknak Harkányban is ingyenes a parkolás

Elektromos autót használsz?