120 kWh-s akkuval és teljes önvezetéssel jön a Rimac elektromos szuperautója

A Rimac Concept One névre keresztelt brutális teljesítményű elektromos szuperautója úgy vonult be a történelembe, mint a leggyorsabb, alapvetően tisztán elektromos meghajtással épített, utcán is használható villanyautó. Aztán jött a Tesla novemberi bemutatója, ahol egy olyan sportkocsi látott napvilágot, amihez képest a horvát csapat mesterműve egy lomha tragacs. Na persze a Rimac sem hagyta annyiban a dolgot, és sok másik autógyártóval egyetemben elhatározta, hogy készít egy Tesla Roadster riválist.

A Concept One utódja, ami Monika Mikac CEO elmondása szerint biztosan nem a Concept Two nevet fogja kapni, annak ellenére, hogy egyelőre mindenki így emlegeti, a márciusi Genfi Autószalonon lesz látható, azonban néhány információ már a nagy leleplezés előtt kiderült az autóról. Az Autocar számolt be róla az autóhoz közeli forrásokra hivatkozva (tehát hivatalos megerősítés nélkül fenntartásokkal kezelendő), hogy az új Rimac szuperkocsi egy 120 kWh-s akkumulátorral fog érkezni, azaz 30 kWh-val jobbal, mint ami a Concept One energiáját biztosítja. Persze a 2020-ban megjelenő Tesla Roadster 200 kWh-s aksijához képest ez még mindig sehol sincs. Pontos teljesítményadatokat még mindig nem tudunk, de abban biztosak lehetünk, hogy a Concept Two gyorsabb és erősebb lesz elődjénél, ám jóval drágább is, pedig a Concept One sem fillérekbe kerül.

A Rimac azonban érezvén, hogy hatótávban és árban sem tudja a Tesla szintjére belőni magát, egy másik fronton próbálkozik: önvezető technológiával. A hírek szerint a horvátok új modellje 4-es szintű önvezetést tud majd, ami azt jelenti, hogy az autó képes lesz magát teljesen egyedül irányítani, habár a sofőrnek még a kormány előtt kell ülnie. A Rimac egyébként olyannyira a kailforniai vállalattal rivalizál, hogy állítólag a Concept Two fejlesztése egy egész fordulatot vett, amikor Elon Musk felfedte a Roadster tulajdonságait.

Rimac Concept One

A Concept One 8 darabjával szemben az utódból már 100 darab fog készülni, melyből 20 eladására már az első évben számít a Rimac. A kényelmes luxusautó – ahogyan a gyártó nevezi –biztosan nem fog minden sarkon szembejönni velünk, de a genfi kiállításra érkezők bizonyára nem tudják majd levenni róla a szemüket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.