Főoldal » elektromosautó-töltés » Új európai töltőhálózat épül a Renault és a Nissan támogatásával

Új európai töltőhálózat épül a Renault és a Nissan támogatásával

Az európai töltőinfrastruktúra kiépítésébe megállíthatatlanul csatlakoznak be a vállalatok, egyre tovább növelve a következő generációs villanyautók tulajdonosai számára villámtöltést nyújtó helyszínek számát, megszabadítva őket a hosszas várakozástól egy-egy töltőállomáson. Annak ellenére, hogy a legnagyobb töltőhálózatok, mint az IONITY, a Mega-E, vagy az Ultra-E egyelőre alig merészkednek el Magyarországig, néhány projekt, köztük a NEXT-E a mi régiónkba is hoz villámtöltőket, így az európai kontinens egész szép lefedettséget kaphat. Hamarosan egy újabb projekt töltőivel lesznek gazdagabbak a villanyautósok, ugyanis december legvégén az olasz Enel áram-és gázszolgáltató vállalat bejelentette az E-VIA FLEX-E töltőhálózat kiépítését, amelynek célpontja ugyan ismét nem kis hazánk, de azért dél-európai nyaralásaink során még jól jöhet.

A közel 7 millió eurós projekt ugyanis Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban valósul meg, ahol összesen 14 töltőállomás létesül, melyek építése 2018 végén kezdődik meg. A 14-ből 8 állomás az olaszokhoz, 4 a spanyolokhoz, és kettő pedig a franciákhoz kerül. Minden töltő 150 kW és 350 kW közötti teljesítményt fog biztosítani, és az autópályák mentén kapnak helyet, bekapcsolódva az EVA+ hálózatba, mely Olaszország gerincén húzódik végig.

Az EVA+ hálózat, amihez majd az E-VIA FLEX-E töltői csatlakoznak Franciaországon át Spanyolországig

Az E-VIA FLEX-E legfőbb támogatója a nemrég csatlakozott Groupe Renault lesz, ám a munkálatokban a Nissan, valamint az Ibil, EDF, Enedis, és a Verbund is szerepet vállal az Enel koordinálása alatt. Mindemellett a többi hálózathoz hasonlóan az Európai Unió is részt vesz a finanszírozásban.

A projekt célja egy olyan hálózat tesztelése, amely lehetővé teszi a 300 kilométernél nagyobb hatótávval rendelkező elektromos autók számára a nagy távolságok megtételét, és hozzájárul a villanyautók fejlesztéséhez és terjedéséhez Európában. S bár egy közel sem akkora töltőhálózatról van szó, mint az IONITY, az elektromos autóval való közlekedést a földrész déli térségében mindenképpen meg fogja könnyíteni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.