Így duruzsol a vontatóval gyorsuló Tesla Semi

Az elmúlt hónapokban a Tesla elektromos meghajtású kamionjának prototípusa mintegy 3000 mérföldet utazva az Egyesült Államokban sorra járta azon vállatok telephelyeit, melyek a tavaly novemberi bemutatója óta letették a foglalót a járműre. Az áruszállítás legnagyobb reménységét mindenhol tömegek fogadták, így az internetre felkerülő fényképeknek és videóknak köszönhetően a világon bárki nyomon tudta követni, hogy éppen merre jár, bízva benne, hogy valami eddig nem látott érdekességre is fény derül az egyik látogatás alkalmával. Elon Musk többször is említette, hogy a Semi hasonló vezetési élményt fog nyújtani, mint egy sportautó, amin a mai napig nevetnénk, ha nem láttunk volna már számtalan videót arról, hogy a kamion milyen könnyedén lövi ki magát álló helyzetből, és milyen egyszerűen lehet manőverezgetni vele. De az elképesztő gyorsulásnál van egy még fontosabb tulajdonsága, amivel egyetlen dízeles tehergépjármű sem szállhat szembe, és ez pedig a csendes működés. Az alábbi felvételt az egyik Tesla-rajongó készítette, mikor a prototípus Utah-ban járt a vállalat irodaházánál, és ha kicsit feltekerjük a hangerőt, gyönyörűen hallatszik, hogy a Semi a több tonnás vontatmánnyal a háta mögött sem csap olyan elviselhetetlen zajt, mint amivel a hagyományos meghajtású társai kínozzák a városlakókat. Nyilvánvalóan egy ekkora tömeg vontatásakor már megjelenik a villanymotor jellegzetes, magas hangja, ám talán még akik az autójuk belsőégésű motorjának zenéjéről nem tudnak lemondani, azok is egyetértenek, hogy a tehergépkocsik által okozott zajszennyezés egy megoldásra váró probléma, és a Seminél hangosabb járművet nem szabadna lakott területre beengedni. A rövid videó egyébként azt is bizonyítja, hogy a járműnek bizony a trailerrel sem esik nehezére fürgén megindulni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.