Főoldal » egyéb » Megjelent a Waze Carplay változata

Megjelent a Waze Carplay változata

Akinek nincs gyárilag navigáció az autójában, az mind arra vágyik, hogy legyen, akinek pedig van, az hamar rájön, hogy a gyárilag beépített, szinte soha nem frissített navigációk csapnivalóak a telefonokon elérhető, aktuális forgalmi helyzetet és tereléseket is ismerő ingyenes navigációs applikációkhoz képest. Utóbbiak még akkor is jobbak, ha a telefon apró képernyőjén kell követni az utasításokat, de ha netán ki lehet varázsolni a térképet az autó központi képernyőjére, az aztán a főnyeremény. Sajnos e tekintetben sem az Android, sem pedig az iOS nem kényeztette el a magyarokat. Ez utóbbinál az Apple saját térkép szoftverén túl semmit sem lehetett kitenni, de hiába engedi akár a Waze futtatását is az Android, ha a képernyő transzferhez szükséges Android Auto szolgáltatás hivatalosan nem érhető el Magyarországon.

Múlt héten azonban megjelent végre az iOS 12-es verziója, ami megnyitotta az utat a külső gyártók navigációs szoftverei előtt, hogy átlépjenek a mobiltelefon képernyőjéről az autó középkonzolára. Másnap meg is jelent a Google Maps Carplay kompatibilitást hozó frissítése, de szerencsére a Waze-re sem kellett sokáig várni. Éjjel megérkezett a 4.43.4.5 verzió, ami végre az iPhone tulajdonosok számára is lehetővé teszi, hogy kitegyék kedvenc navigációs alkalmazásukat a Carplay-t támogató autók képernyőjére.

Az autó monitorán grafikailag ugyanaz a térkép jelenik meg, mint amit a telefonon megszoktunk, sőt elérhető a különböző események (rendőr, baleset, veszély, stb.) jelentése is. A keresésnél az előzmények és a kedvencek listáról a legegyszerűbb választani, de akár szövegesen beírva is lehet új címet megadni. Egyelőre hiányzik a hang alapú címmegadás, ami a Google Maps Carplay verziójában gyönyörűen dolgozik, illetve egyelőre nem lehet korlátozni az autópályák és fizetős utak tervezését sem. De ezeket leszámítva a szokásos Waze élményt és navigációs minőséget kapjuk. Érdemes kipróbálni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.