Duplájára nő a Supercharger hálózat, jövőre jön 3. generációs villámtöltő

Világszerte folyamatban van a nagy távolságú elektromos autózást lehetővé tevő villámtöltő-hálózatok kiépítése, ám egyelőre egyetlen vállalat sem rendelkezik annyira kiterjedt, és könnyen használható hálózattal, mint a Tesla. Jelen pillanatban a kaliforniai autógyártó járműveivel közlekedő autósok összesen 11 414 Superchargerhez férhetnek hozzá a bolygó négy kontinensének 1375 töltőállomásán. Bár kétségtelenül akadnak még olyan területek, ahol szükség lenne további töltőkre, az Egyesült Államokban már olyan szintű a kiépítettség, hogy a lakosság 99%-a, azaz nagyjából 322 millió ember egy Supercharger maximum 240 kilométeres körzetében, tehát hatótávon belül él. Ennek ellenére a Tesla töltőhálózata még mindig nem tart ott, ahol azt Elon Musk, a vállalat vezérigazgatója szeretné. A CEO 2017 végére 10 000 villámtöltőt akart online állapotban tudni, ám ezt a célkitűzést néhány ezer töltőberendezés híján nem tudta időben teljesíteni. 2018 végére már 18 000 Supercharger lenne a cél, ám így alig egy hónappal határidő előtt több, mint valószínű, hogy ez sem fog sikerülni. A vezérigazgató azonban önmagához híven újabb nagyra törő célokat jelentett be Twitteren: jövő év végére duplájára nő a Supercharger hálózat. Ez nem csak azt jelentené, hogy 2019 végére körülbelül 23 000 szupertöltő támogatná az elektromobilitást szerte a világon, hanem Elon Musk állítása szerint azt is, hogy a vállalat számára aktív piacokon élő népesség 95-100%-a hatótávon belül lesz egy Supercharger állomástól.

Ezzel együtt Musk azt is bejelentette, hogy jövő év elején érkezik a Supercharger következő generációja, a V3, ami már magasabb teljesítménnyel tudja tölteni a Teslákat. Hivatalos információ a töltési teljesítményről még nincs, de a CEO a közelmúltban arról beszélt, hogy a 200-250 kW-ot látja reálisnak, azaz a jelenlegi közel dupláját. A V3 megjelenését Musk korábban többször is beharangozta, ám végül mindig elhalasztásra került. A konkurens gyártók viszont folyamatosan fejlesztik 150, vagy akár 350 kW-tal tölthető villanyautóikat, miközben egyre gyarapodnak az ugyanekkora teljesítményű töltők is, így egyre sürgetőbbé válik a Tesla számára reagálni a piaci folyamatokra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.