Így készülnek a napelemek a Tesla Gigafactory 2-ben

A Tesla nevadai gigagyárában zajló munkálatok szinte állandóan a média figyelmét élvezhetik, hiszen az autógyártó a Panasonickal közösen itt termeli az elektromos autóiba kerülő akkumulátorcellákat, melynek üteme alapjaiban határozza meg az autógyártás sebességét is, ami pedig nagyon nem mindegy a villanyautójára váró több százezer Model 3 megrendelő szempontjából. A vállalat azonban New York államban egy másik létesítményben is aktívan tevékenykedik, melyet jóval kevesebb érdeklődés övez, holott az itteni munkálatok sem jelentéktelenek. Az Egyesült Államok legnagyobb napelem-telepítő vállalkozásának, a Solar City-nek a felvásárlásával megszerzett közel 112 000 négyzetméter területű Gigafactory 2-ben a Tesla szintén ázsiai partnerével együttműködve napelemek gyártását végzi, melyek többek között a vállalat Solar Tile termékének alapját adják. Elon Musk elmondása szerint már több száz kaliforniai háztetőre került már fel a napelemes tetőcserép, vagy van beütemezve annak feltelepítése, ám e berendezés még korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a termelés felfuttatása mindig egy későbbi időpontra csúszott. A vezérigazgató legutóbbi ígérete szerint jövőre már tömegesen készülhetnek az áramtermelő tetőcserepek a kettes számú gigagyárban, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi 800 alkalmazott mellé még rengeteg segítő kézre lesz szükség. A napokban a Tesla néhány helyi újságírót is meghívott a gyárba, valamint eddig nem látott képeket és videót tett közzé a napelemek születéséről:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.