Majdnem minden amerikai a Supercharger-hálózat 150 mérföldes közelében él

A Tesla jelenleg elérhető legfrissebb adatai szerint összesen 1327 Supercharger állomás működik szerte a világon, összesen 10 854 töltőcsatlakozót kínálva. Ennek közel fele az Egyesült Államokban található. Jól tudjuk azonban, hogy egy töltőhálózat nem csak attól lesz jól használható, ha minél több elektromos autó-töltő alkotja, hanem az sem mindegy, hogy azok a berendezések hol találtak otthonra, hiszen az olyan helyszíneken telepített töltő, ahol az emberek közlekedési szokásaiból adódóan senki nem veszi hasznát, csak felesleges pénzkidobás. Ugyan a Supercharger töltőhálózat sem tökéletes még abban a tekintetben, hogy valamennyi kontinensen akadnak olyan területek, ahova egy teslás nehézkesen tudna eljutni kizárólag a vállalat saját villámtöltőit használva, azonban az irtózatos sebességgel fejlődő hálózat az Egyesült Államokban mostanra egy olyan kiépítettséget ért el, hogy az ország lakosságának 99%-a, azaz durván 322 millió ember számára 150 mérföldön (240 kilométeren) belül elérhető egy Supercharger töltő – derült ki egy a Tesla által a Twitteren posztolt bejegyzésből.

Ez az állapot ráadásul még azelőtt megvalósult, hogy új töltőállomások ezrei csatlakoznának be a hálózatba, melyek a vállalat állítása szerint már engedélyezési, vagy építési szakaszban vannak, és a következő egy-két évben működésbe is lépnek. A készülőben lévő állomásokkal frissített térképet még májusban tette közzé a Tesla, biztosítva a potenciális Model 3 megrendelőket, hogy a töltés kérdése többé nem lesz probléma.

A maximum 150 mérföldes távolság azért fontos, mert valamennyi Tesla villanyautó képes legalább 200 mérföldes távolságot megtenni egyetlen töltéssel, így gyakorlatilag az országban majdnem mindenki gond nélkül el tud jutni a legközelebbi villámtöltőig, ha előtte otthon feltöltötte a járművet, majd pedig folytathatja útját a következő Superchargerig. A teljesen ideális persze az lenne, ha a töltők bármely irányba 150-200 mérföldön belül lennének, hiszen senkinek sem segítség egy északi irányban lévő Supercharger, ha dél felé szeretne utazni, ahol pont nincs villámtöltő elérhető távolságon belül, a folyamatosan online állapotba kerülő új állomásokkal, a Tesla egyéb – például a kisebb teljesítményű Destination Charger – töltőivel kiegészítve azonban egyre csak kényelmesebb lesz a Tesla-tulajdonosok számára feltölteni az autót.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.