16 milliárd kilométert futottak eddig a Teslák

16 milliárd kilométert, azaz 1 millió magyar személyautó átlagos éves futásteljesítményét tették meg eddig a világ útjain futó Teslák az Electrek információ szerint. De a java majd még csak most jön.

Irány a Hold

Nehéz elképzelni mennyi is ez a távolság valójában, de talán ha azt mondom, hogy olyan, mintha 400 ezerszer kerülnénk meg a Földet, vagy, hogy ez a Föld-Hold távolság több mint 40 ezerszerese, az segít perspektívába helyezni.

Ki lehet azt is számolni, vajon ez mennyi üzemanyag megspórolását jelenti, de nem egyszerű a matek. Ha a Teslákhoz hasonló 300-500 lóerős limzunok és SUV-k fogyasztását nézem, még mindig nem vagyok sehol, hiszen valahogy ki kellene számolni a Teslák töltéséhez használt változatos áramforrások CO2 lábnyomát is. Szerintem megfájdulna a fejünk mielőtt bárhova is eljutnánk.

Nézzük inkább hogyan változott ez az adat az évek során.

Az első grafikonon azt látjuk, mekkora volt adott időszakban a Tesla flottájának kumulatív mérete és a megtett kilométerek száma. Az „út” adatokat eredetileg negyedévente közölte a cég 2016-2017-ben, aztán leszedték az oldalról –  az Electrek most szerzett meg belsős információkat, amelyek szerint pár napja átlépték a 10 milliárd mérföldet azaz 16 milliárd kilométert és az 500 ezres darabszámot. Ez utóbbi egyébként azt is jelenti, hogy a 4. negyedév első 6 hetében eddig nagyjából 60 ezer autót szállítottak le világszerte, így simán meglehet a 100 ezer az év végéig. Ez konkrétan azt jelentené, hogy a Tesla 2018 4. negyedévében annyi autót szállít ki, mint 2017-ben összesen.

EZT OLVASTAD MÁR?  ENYAQ: a Škoda legújabb villanyautója
A baloldali tengely az autók darabszámát, a jobboldali a megtett utat mutatja. Forrás: Tesla Motors Club, Electrek

A növekedési sztori

Az is érdekes lehet azonban, vajon hogyan változik ez a szám a jövőben? Talán segíthet a tippelésben a Tesla flottájának alakulása.

A Tesla flottájának alakulása. 2018-2019 a saját becslésem, a többi tényadat a Tesla Motors Club adatbázisából való, Troy jóvoltából.

Aki még visszaemlékszik, tudja, hogy anno 2012-2013-ban attól volt hangos a sajtó, hogy vajon el tud-e a Tesla majd adni évi 10 ezer Model S-t. Szemérmetlenül ambiciózus tervnek tűnt. Az utóbbi 2 évben évi 50 ezer fogyott a 7 éves modellből.

A Model X pedig, ami „gyárthatatlan autónak” lett titulálva a veterán GM alelnök Bob Lutz által, a TMC adatai szerint most októberben érte el a 100 ezredik példányt és idén már szintén 50 ezer darab készül belőle. Eddig nagyjából 10 milliárd dollár bevételt termelt az autó.

De érdemes megnéznünk a növekedési ütemet is – és ebben a Model Y, a Pick-up, a kamion, illetve az új Roadster még nincsenek is benne.

A Tesla eladások növekedésének üteme az előző évhez képest. 2018-2019 becslés, a többi tényadat a Tesla Motors Club adatbázisából való, Troy jóvoltából.

Elektromos autót használsz?