Automatikusan tisztán elektromos üzemmódba állhatnak a plug-in hibrid BMW-k a városokban

Bizonyára kevés olyan plug-in hibrid tulajdonos van, akik a forgalmas nagyvárosokban inkább a méregdrága üzemanyagot égetik maguk alatt, ahelyett, hogy a tiszta és csendes, valamint jóval dinamikusabb mozgást eredményező tisztán elektromos üzemmódba váltanának. A konnektoros hibridek ugyanis éppen azoknak lettek kitalálva, akik ragaszkodnak a több száz kilométeres garantált hatótávhoz, de nem szívesen költenének egy vagyont benzinre azért, hogy telepufogják a városban élők tüdejét mérgező gázokkal. Sajnos azonban ahogy a britek példája is mutatja, olyanok is vásárolnak tölthető hibrid járművet, akiknek eszük ágában sincs zéró emissziós módban használni azt, csupán az autóhoz járó kedvezmények kihasználása vezérelte őket. Könnyen lehet, hogy a jövőben aki a városban is szennyezni akar, annak le kell mondania a BMW plug-in modelljeiről.

BMW X5 xDrive 45e PHEV 2019, Forrás: Carbuyer

Klaus Froehlich, a vállalat igazgatótanácsának tagja arról beszélt a számos elektromos autót felvonultató Los Angeles-i autókiállításon a Reuters újságírójának, hogy a konnektoros hibridek tulajdonosait kényszeríteni lehetne a tisztán elektromos üzemmód használatára. Szerinte ehhez minden feltétel adott, ugyanis a BMW-kbe épített folyamatos összekapcsolhatóság révén a belsőégésű motor automatikusan kikapcsolódhatna, amikor a navigációs rendszer úgy érzékeli, hogy egy városba hajt be éppen a sofőr. Az igazgató hozzátette, hogy a szeptemberben megjelent új X5 SUV már 80 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel a WLTP szerint, ez pedig már elegendő a városi furikázáshoz. A BMW már be is mutatta elképzeléseit a német városok hatóságainak, amelyek az európai uniós levegőminőségi jogszabályoknak való megfelelés érdekében kénytelenek lesznek kitiltani a szennyező járműveket a település határain belülről. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely városoknál áll majd le magától a BMW-k belsőégésű motorja, és mikor fogják ezt tényleg meglépni a németek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.